fredag 11 mars 2011

Barolo Perno 2003 (Schiavenza)


Schiavenzas lyckade nolltreor är välbloggade och i det närmaste sönderkramade av oss vid det här laget. Detta är dock inget som hindrar oss från att ge plats för ytterligare en hyllning. Grannbloggaren Herren tittade nyligen till sin nolltre-trio som saknade Perno i laguppställningen, en manöver som föranledde oss att plocka upp ett exemplar för att undersöka den aktuella statusen hos denna. I kommentarstråden till inlägget lämnades en del värdefull info om Schiavenzas Monforte-parcel som jag helt fräckt kopierar och lägger in här under:


Om Perno (better late than never) : Luciano Pira, Maura Schiavenzas mand, fortæller at Huset ejer en fjerdedel af en hektar i underzonen Perno (Monforte kommunen). Produktionen er på cirka 2.500-2.600 flasker om året. Vinplanterne er ca. 20 år gamle.
Årgangen 2004 og 2005 blev ikke aftappet mens vinen fra høsten 2006 blev frigivet i 2010. Cirka 8% af hele 2006-produktionen har fundet vejen til lageret i Holte.Vi häller upp och luftar i god tid, Perno 2003 är ljust orangerött med nästan bärnstensgul periferi. Doften är rik på fruktsötma och bjuder generöst på sig i form av bazaarkryddor, jordgubbskräm, läder och spearmint. En kraftfull näsa med mycket pondus och klass. Vi har provat ett par flaskor under hösten som hade mera av mogna buljong- och sojatoner, men den här flaskan stämmer mycket väl in med intrycken för knappt ett år sedan.

Tanninerna är åt det grövre hållet och tar ett rejält grepp om tunga, munhåla och halsmandlar - en rejäl prövning för den icke tannintolerante. Ett sting av alkoholhetta finns i bakgrunden men stör inte direkt, syrorna finns med men dominerar inte. Detta är en charmig och högst vital Monforte-barolo om än med årgångstypiskt oslipad och lite kantig munkänsla.

Återigen en stabil leverans från en av våra favoritproducenter. Sist kallade vi Prapòn för Merlene Ottey för fem år sedan och Pernon för en klok gammal bibliotekarie. Vi förnimmer fortfarande en del glencheck, gungstol, filttofflor och snugga men helhetsintrycket är ytterst livsbejakande och frejdigt. Ingen panik med att tömma lagret, vi uppgraderar härmed från bibliotekarie till Sophia Loren för femton år sedan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

och jag som trodde att det bästa med Perno var utsikten över Castiglione Falletto....

Italienska viner sa...

Jomenvisst, utsikten är inte att förakta. Och vi får inte glömma Giuseppe Mascarellos Barolo Santo Stefano di Perno.

/Patrik

Herren sa...

Tack för den uppdateringen! Dags att göra en kvartett av trion.