fredag 18 mars 2011

Etna Rosato 2009 (Tenuta delle Terre Nere)


Bakslag, i form av några centimeter snö, är väl ett vårtecken så gott som något? Nåväl, det mesta har redan tinat bort igen och snart gassar vårsolen åter stint och sätter sprätt på skott och knoppar som otåligt vill spricka ut i blomster och blader.
Efter denna vårystra prolog känns det som stämningen är etablerad för att hinka blek lavajuice från, snart sagt, allas favoritvulkan.

Terre Neres rosato utgörs till 98% av nerello mascalese och 2% nerello cappuccio. Druvorna hämtas från Feudo di Mezzo, Guardiola och Calderara - crunamn som börjar klinga bekant vid det här laget - 700-900 m ö h på Etnas nordliga sluttningar. Musten får en lätt skalkontakt och tillbringar sedan 6 månader på rostfritt stål. Den årliga produktionen ligger runt 10000 flaskor.

Färgen har en snygg blek lökskalston och en livlig lyster. Man kan snabbt konstatera att detta är en rosato med attityd och gott om nerello-karaktär - stenfrukt, friskt syrliga ljusa bär, rabarber, knastrig mineralitet - mycket vital parfym som fångar och förför. Doften har inga av de karamellsöta damparfymtendenserna som gick att detektera i Etna Rosso-nollnian, här talar vi friskhet och fräschör.

Friskt och fräscht är tillika två talande attribut i munnen. Fin citrussyrlighet med både höjd och djup som kickar igång salivproduktionen rejält, ursnygga vulkaniska små mineralutbrott förvandlar munhålan till en pyrande fumarol.
Det här är riktigt läckert och med en betydligt tydligare ursprungskänsla än basrosson från samma årgång, fast utan tanniner såklart. Helgjutet vår- och sommarvin.9 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Jahaja. Här dracks det också rosé ikväll, ett reabacksfynd från SB: Negroamaro från Salento. Inget att yvas över, men nykommet och ändå rätt uppfriskande. Ett laxrosa tjut gör ingen vår, men två! Det måste betyda nåt.

Italienska viner sa...

Sedär, vårkänslorna spirar även i regionshuvudstaden. Salento-rosato kan vara tämligen flärdfri men, som du säger, uppfriskande och funktionell. Etna-varianten är på inget sätt en ersättare för vanlig rosé, utan snarare ett uttryck för vulkan-nerello i sin renaste form.

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Flärdfri och funktionell var orden. Etna Rosaton - som förstås inte spelar på samma bollplan utan snarare i en annan liga - verkar vara i fin form och även vad man brukar kalla "matvänlig" med syn syrlighet och mineralitet?

Italienska viner sa...

Absolut matvänlig. Vi åt en stadshotellsklassiker till: stekt hälleflundra med pepparrot, honung och skirat smör - ingen helt klockren matchning, här hade rikligt med fattoner gjort susen. Men annars kan jag tänka mig att vit grillad fisk, kyckling/lättare fågel och till och med en del skaldjursrätter kan funka.

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Tack för tipset! Den här måste provas å det snaraste. Helt missat det fanns en rosato...

Jag tror nog jag var mer förtjust i den röda basvarianten av nollnian än du. Det sagt, jag har inte testat nollåttan så min referensram är begränsad. I övrigt är det bara att hålla med; för 123,- är det svårt hitta mer personlighet på SB. Har du provat Tenuta di Fessinas basviner; Erse (Nerello Mascalese) och Laeneo (Nerello Cappuccio)?

MVH

Niklas

Italienska viner sa...

Niklas - Nej, har inte provat TdF´s Erse eller Laeneo. Är det Weinweber som gäller för inköp?
Kommer du över en 08:a av TdTN´s basrosso så missa inte att prova. Eller hör av dig nästa gång du är i Landskrona så fixar vi en testkörning!

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Jag har köpt via Wolfgang weber ja. Han har dock inte agenturen i Tyskland så den kan säkert finnas hos andra handlare också.

Jag är fullkomligen knockad av deras viner. Frågan är om det kan bli mer förföriskt än så här! En extra eloge till Laeneo som är 100% Cappuccio. Urläckert.

Och deras prestigevin, Musmeci, från urgamla stockar, är inget monsterbygge utan elegans en masse. Tydligen gör de en 100% Carricante också som jag ännu inte funnit någonstans.

Ska ge mig ut på jakt efter 2008:an.

Tack för erbjudandet!

Någon erfaranhet av Faro Palari?

MVH

Niklas

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Det där låter riktigt intressant.
Niklas ! Har provat Palaris instegsvin Rosso del Soprano (http://billigtvin.blogspot.com/search?q=faro)och den var bra men inte så spektakulär som de bästa Etna-vinerna.

Italienska viner sa...

När vi ändå avhandlar Sicilien så såg jag någonstans att stjärnskottet Arianna Occhipinti har ett négociant-projekt där hon hjälper andra odlare att få nivå på sina viner. En Grillo 2010 från Tamì verkar högintressant.

Faro är helt outforskat från min sida.

/Patrik