fredag 4 mars 2011

Aimoné Vermentino di Albenga 2007 (Vio Giobatta)


Det var faktiskt Etna-domptören Frank Cornelissen som berättade för oss att om han finge börja om från början så skulle han odla vermentino i Ligurien istället. Detta har väckt vår nyfikenhet för liguriska viner i allmänhet och vermentino i synnerhet, men det tillgängliga utbudet här hemma är ju inte direkt imponerande, dock finns en och annan sardisk tolkning av druvan att tillgå. Vi har trots allt fått korn på en ligurisk bio-variant i beställningssortimentet från producenten Giobatta Vio i Bastia d´Albenga som vi måste prova.

Albenga ligger tämligen rakt söderut från Piemonte och Langhe sett, familjen har odlat druvor och oliver på dessa ägorna sedan urminnes tider, men bara framställt eget vin sedan 2000. Man odlar biodynamiskt och har, förutom vermentino, även ett par olika pigato i portföljen.
Vi har lagat läcker rimmad torskrygg med ärtpuré och fänkålsallad, faktiskt en klockren smakkombo från det, i det här sammanhanget, lite otippade TV-programmet Go´kväll.

Aimoné är ett ljusgult, lite lätt slöjigt vin. Doften öppnar upp direkt med en läcker palett bestående av svarta oliver, varmt däckgummi, diesel, citronzest och mogna golden delicious - känns ungefär som lika delar mogen Mosel-riesling och Vouvray-chenin blanc. Härligt sammansatt doft som utvecklas hela tiden och är svår att slita sig från.

I munnen möts vi av en oljig textur och en hög syrlighet med en solid fruktkropp i mitten som möter upp. Bra fyllnad, oklanderlig balans och lång eftersmak med finstämd citronsyrlighet. Inte absolut matkrävande trots sina höga syror, här finns så mycket ryggrad att det står för sig själv. Väldigt intressant, egensinnigt och framför allt njutbart vin. Mersmak härmed väckt!

Nr 72282

4 kommentarer:

Easy Drinkers sa...

Det här verkar intressant!
Jag har spenderat många somrar i Ligurien utan att hitta någon av deras egna viner som utmärker sig nämnvärt. Undantaget är väl möjligtvis vinerna från Cinque Terre.
Tack för tipset!

/ TF

Italienska viner sa...

Hej TF!

Nej, liguriska viner har väl inte det mest grundmurade kvalitetsryktet. Det lär trots allt finnas en hel del spännande tolkningar av de regionala druvorna rossese och pigato som vi ständigt är på jakt efter.

/Patrik

Easy Drinkers sa...

På tal om pigato, har du även provat Giobatta Vios övriga viner i BS - Bon in da Bon och Ma René?

/ TF

Italienska viner sa...

Nej, vi har inte provat men vi har just beställt!

/Patrik