onsdag 16 mars 2011

Falanghina 2009 (Corte Normanna)


När drack ni en falanghina senast? Snubblar man någon gång över ett syditalienskt vitt vin så är det gärna en fiano eller greco från Campania eller en carricante eller cataratto från Sicilien. Man har gärna lite fördomar om solbakad fruktsötma och maniska vinmakardesperados som trycker i mängder med ekchips innan de tappar upp sina billiga boxbrygder. Dylika vanföreställningar kommer dock ofta på skam, om man handlar sina viner på rätt ställe.

Vi provar en falanghina från Corte Normanna. DOC:n heter Sannio och ligger 40-50 km rakt in i landet från Napoli, druvorna växer på 250-300 meters höjd och tillbringar 4 månader på rostfritt stål innan buteljering.

En dovt gyllene färg och en doft som domineras av tropiska toner i stil med ananas, passionsfrukt och granatäpple. Örter och gröna äpplen fyller på. Väldans ren och prydlig näsa som till och med bjuder på ett och annat mineralknaster och musselskalssälta.
Syrorna är mycket höga och mineralsältan stämmer in snyggt i eftersmaken. Förbluffande friskt och piggt vin som klarar en klassisk fiskgryta med bravur. Säljs av Carlo Merolli och kostar 75 SEK. Mycket bra köp men det optimala fyndet är fortfarande Villa Martinas Friulano 2009 med sin närmast obegränsade versatilitet och löjligt låga pris.

Inga kommentarer: