måndag 7 mars 2011

Triss i bra bruksfriulier

Enkla, användbara, rustika och inte det minsta kostsamma. Tre viner som ackompanjerar vardagsragùn, bordsosten eller varför inte en rejäl bit biroldo? Who you gonna call?


Friulano Collio DOC 2009 Fint avstämd gul fruktighet med nektarin, lite ananas och en skön ton av sambuca som bråkar i bakgrunden. Bra fyllighet, fin syrlighet och läcker fräschör. Det här funkar hur bra som helst till feta salume och milda ostar. Carlo Merolli säljer för absurda 40:-/flaskan och berättar initierat om friulanodruvans namnförvecklingar här. Bättre "bang for the buck" är nog svårt att hitta?


Refosco Friuli Isonzo DOC 2006 (Villa Martina) & Refosco Friuli Latisana DOC 2006 (Zaglia) Här har vi ett par riktiga arbetshästar av den lokala druvan refosco. Redan vid första noskontakten berättar de för oss att vi kan glömma alla former av sensoriska sensationer eller invecklade inhalationer - fram med maten! Och till pastan och farsans hemmastoppade salcicce faller det mesta på plats. Villa Martinas variant är något mer aromatisk och örtig medan Zaglias är den med de lite tuffare syrorna som spjälkar fett med ena näven och tämjer sälta med den andra. Det här är den typen av viner som antagligen blir bortsorterade direkt av SB´s inköpare - karga viner med rejäla syror och ren frukt. Viner som går bort sig i provningssammanhang och på mässor men som regerar vid matbordet. Lyckligtvis finns båda hos Carlo för en mycket rimlig peng och hans råd beträffande användningsområde är obetalbart: "drik til alt og gerne solo".


Missa inte olivoljan från Majnoni Guicciardini, årsmodell 2010 är ännu riktigt primär med sitt nyslagna gräs, sina örtiga ängsblommor och en mycket diskret bitterhet långt bak i svalget. Ljuvlig ung toscansk toppolja som ska ätas som den är, med gott bröd allena, och medan den är kvar i sin oskuldsfulla fas. 169:- för 0,75 l, också hos Carlo Merolli.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Posten i Svenska Bruksvinsklubben är vikt för dig.
Vill minnas att jag provade ett par av Villa Martinas viner i somras och blev smått förtjust. Även om det inte är några direkt spektakulära viner så är de supertrevliga och otroligt användbara.

Italienska viner sa...

Ingvar - Jag trodde den posten var tillsatt redan? Dina måndagsinlägg började glappa så jag kände att det var dags att träda fram ur skuggorna. ;-)

VM´s viner verkar mycket solida och trevliga. Vore de dessutom spektakulära skulle jag bli misstänksam...

/Patrik

Herren sa...

Trevlig trio! Jag gillar speciellt viner om vilka man kan säga: "drik til alt og gerne solo". Kommer bli ett klassiskt citat.