söndag 11 april 2010

Barolo Prapò 2003 (Schiavenza)


Troligtvis en suspekt syn för utomstående en tidig söndagsförmiddag på en snålblåsig Statoilparkering i Örkelljunga. Målmedvetna transaktioner äger rum, lådor byter plats i de uppradade bilarnas bagageutrymmen. Det är dock inga Jeltsinvodka på bag-in-box det handlar om utan barolo, barbaresco och annat smaskens som byter ägare när F&V-expressen gör sitt pitstop.

Vi har fått tydliga indikationer på att Schiavenzas nolltreor ska vara ovanligt lyckade. Importören Carlo Merolli har i sina tilbudsmail väckt vårt intresse och när grannbloggaren Niels skriver så här passionerat kan vi inte gärna se tillfället gå oss ur händerna när nu F&V råkar ha vägarna förbi.
Schiavenza är en traditionell producent i Serralunda d´Alba som även driver en restaurang med en av Piemontes vackraste utsikter. Deras crubaroli är från högklassiga Serralungalägen som Broglio, Cerretta och Prapò samt på senare tid även Perno vid Santo Stefano, Monforte men den återkommer vi till längre fram.

Nu häller vi upp en (troligen lätt flaskchockad...) Prapò 2003 i våra glas, pop´n´pour.
Färgen är ljust tegelbrun, mot orange, av det transparenta slaget. En samlad frukt direkt i kupan, läckra skogshallon, amarena och riktigt söta, blåmogna plommon. Massor av bazaarkryddor, svamptoner, syrliga stråk av balsamico och brasa på torra löv. Efter ett tag bjuds det på rik mineralitet och jordig finess.
Smärgelduksaktiga tanniner som klamrar sig fast på tandköttet en god stund. Fin frukt och syrlighet som ger ett vitalt intryck - ett vin i full blom och på sin absoluta topp i utvecklingscykeln.

Det här klingar som en nystämd marimba hos oss, en stil som är synnerligen tilltalande. Årgången har raskat på mognaden så klart men i övrigt kan vi inte se att det varma året har haft någon negativ inverkan, ingen överextraktion eller russintendens så långt näsan kan nå.
Schiavenza sorteras in under "Lyckade nolltreproducenter" tillsammans med Roagna, Corino och Cappellano.
(18p/20)

10 kommentarer:

andersuw sa...

Låter lovande Patrik. Även vi väntar på en Schiavenza 03:a från Baroloexpressen, även om det lär dröja ett tag eftersom vi, i motsats till dig, står och trampar på perrongen vid det sista stickspåret. Återstår ännu att se om det blir en Prapò eller en Perno.

Någon Santo Stefano tror jag dock inte någon av oss skall förvänta sig att få från Schiavenza. De rara dropparna får man söka hos Massimo Grasso (Cascina Tiole), Giuseppe Mascarello och Rocche dei Manzoni. Vi har dessbättre ett sex-pack av den sistnämndes 96:a i källaren. Inte dum alls. ;-)

Finare Vinare sa...

Patrik, vad kul att vinet levererade även i era gommar!
Och ditt nybakta bröd, det skulle ge toscanska bagare något att fundera över. Milda makter vad gott!

2003 Vigneto Prapò är sannerligen utvecklat, men absolut inte i slutet av sin kurva än. Har man bråttom till njutning är det perfekt, vi skulle gissat på en -97:a blint...

Italienska viner sa...

Kul att ni gillade brödet! Tricket är bra mjöl, kopiöst lång jäsning (gärna över natten i kylen) samt termometer när man bakar - 98 grader pang ut!

Nej, Prapòn klarar sig ett bra tag men det känns som om det peakar nu.
97:a vore nog en bra gissning blint...

/Patrik

Finare Vinare sa...

Dags att erkänna, vi är usla på att baka bröd!
Berätta mer, vilket mjöl använder du, är det surdeg med i spelet, har du baksten i ugnen, kör du stektermometer i brödet?

Italienska viner sa...

Ett bra mjöl med hög proteinkvalitet är Finax Manitoba Cream. Jan Hedh är endorser och har ett skitbra grundrecept som jag brukar planka om än lätt modifierat.

1000 g Manitoba Cream
10 g jäst
650 g vatten
15 g havssalt

Det är lämpligt att börja göra degen vid 20.00-tiden för att kunna avnjutas förmiddagen därpå.

1. Lös upp jästen i vattnet med visp.
2. Knåda med köksmaskin på lägsta hastighet 10 min
3. Tillsätt saltet, knåda ytterligare 5 min på lite högre hastighet.
4. Lägg degen i oljad bunke, täck med handduk och jäs 60 min.
5. Lägg upp på lätt mjölat bakbord och stöt degen. Lägg tillbaks och jäs ytterligare 60 min.
6. Stöt degen igen och lägg tillbaks i bunken, plasta och ställ in i kylen över natten.
7. Ta ut degen nästa morgon och dela den i två delar, forma och lägg upp på plåt. Låt jäsa 45 min, sätt ugnen på 250 grader.
8. Skjuts in i ugnen på 250 grader varmluft, spruta rejält med vatten med blomsprayflaska in i ugnen.
9. Sänk temperaturen efter 5 min till 180 grader.
10. Lufta ugnen efter 20 min genom att öppna luckan och vädra ur en kort stund, sätt in termometer i centrum i ett av bröden.
11. Efter ytterligare 20 min bör tempen vara 98 grader och då är det dags att plocka ut.

/Patrik

Henrik sa...

Patrik, härligt att vinet gjorde så bra ifrån sig. Har en i garderoben nu - och behövde inte ens utföra suspekta byten på den lokala Statoilmacken - tack T!
Vad gäller brödet, är mjölet så jävla bra att det räcker med 10 gram jäst till ett kilo mjöl? Imponerande. Jag har bakat en del bröd i min dagar, anno dazumal, när jag jobbade på krogen och det här låter fint.
Jag har dock en fråga. Har ni struntat i blomsprutan nån gång, och prövat med ett värmetåligt kärl med vatten i - typ ett gammal hederligt litermått eller halvlitersmått i rostfritt. Jag har tyckt att det funkar utmärkt, men min erfarenhet är att ett decilitermått är för lite.
Det bästa brödet bakar den ugn som själv kan skicka ut ånga - Madonna, vad bra det blir.

Italienska viner sa...

Hej Henrik!

10 g jäst, no more no less.
Vi har använt kärl med vatten tidigare men inget slår en rejäl dusch med blomsprutan, låt det ånga rejält.
Ugnar med inbyggd ånga är nog kalas, lite brackig överkurs dock..?

/Patrik

Henrik sa...

Patrik, brackig överkurs är det säkert, men när det stått i två av de restaurangkök jag jobbat i har det utnyttjats. Är för jävligt bra, men jag nöjde med mig en varmluft hemma ...
Ångugn kan också vara det bästa sättet att tillaga fisk på. In med ett bleck med galler på, lägg på fisken, ugnen på 99 grader, på med ångan några minuter = heaven!
Men okej, 10 gram jäst gäller, men var hittar man mjölet? Google?

Italienska viner sa...

Henrik - här nere finns det i vilken ICA-butik som helst så det bör inte vara något problem att hitta.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Vilka skumma saker som försigår i gudfruktiga Örkelljunga !! Nebbiolotilbuden står som spön i backen och ibland får man passa. Brödet låter fantastiskt gott. Jag är dock inte förvånad över 10 g jäst till 1kg mjöl. Man får anpassa jästiden och använda riktigt färsk jäst.