onsdag 23 mars 2011

Frem Barbera d´Asti 2006 (Scagliola)


Vi fiskar upp en uddaflaska som köptes för ett par år sedan och därefter blivit liggandes. Scagliolas Frem gjorde en sejour på SB och gick även att köpa hos legendariska Simon Unna i Helsingör när det begav sig, nuförtiden vet jag tyvärr inte hur man bär sig åt för att komma över ett exemplar av denna förnämliga Barbera d´Asti.

Ty förnämlig är just vad den är, den där Frem. Mjuk och fin doftplym med blåbär, lingonsylt, möbelpolish och läder. Man saknar möjligen lite barberabett i frukten, som gärna hade fått vara snäppet friskare och stickigare i mer typisk "d`Asti-anda". Nu har ju vinet fått ligga till sig något extra år vilket förvisso mjukat upp och rundat av det hela en smula och istället stöpt en barbera som är riktigt angenäm att snusa i långa, djupa andetag.

Syrorna är tillstädes och av det något mognare och djupare slaget. Frukten är fyllig och lite mörkare med söta sviskontoner och skogsbär, tanniner finns inte att uppbringa. Läppsmackande gott till pasta al´ragù eller till vad som råkar stå på bordet, ett matvin par excellence.

Ingvar provade 2004:an av Frem i Billigt Vins första bloggpost någonsin.

11 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Så Kul, 2004 Barbera d'Asti var det allra första vinet jag bloggade om i oktober 2007 (http://billigtvin.blogspot.com/search?q=frem). Låter som att det fortfarande levererar

Italienska viner sa...

Ingvar - Jodå, det är en riktigt solid barbera. Kul med lite blogghistoriska tillbakablickar - snajdigt med lånad bild och allt.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag minns att jag var oerhört stolt över att ha lyckats trixa dit bilden. Verkligen synd att ingen tar in Scagliolas viner längre. Jag vill minnas att det fanns en mer "ambitiös" barbera också som jag inte tyckte lika mycket om.

Anonym sa...

Har man vägarna förbi Randers på Jylland, kan man få tag i den:

http://www.jyskvin.dk/?id=29669&p1415id=4582&w=1415

Italienska viner sa...

Tack för tips Anonym, Jyskvin är en ny bekantskap för mig.

Ingvar - Scagliola gör en Superiore också. Annars är väl moscato deras huvudnummer.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Simon Unna var knuten till Jysk vin och de har (hade?) en mycket ambitiös portfölj med bla La Janasse, Villa Russiz från Friulien och flera tunga namn från Piemonte. Tyvärr finns det mig veterligen ingen Jysk Vinhandlare i Helsingör längre.

Italienska viner sa...

Det finns väl hart när någon vinhandlare överhuvudtaget kvar i Helsingör? Har du varit hos Backe Vin Ingvar? Lite halvobskyrt sortiment och en killerslogan: "Hos os smager alt vin godt!". Kanske värt att svänga inom vid nästa Helsingörsbesök.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Din beskrivning av Backe Vin är på pricken. Bästa vinbutiken i Helsingör ligger ute vid Prövestenens köpcentrum, ett par km utanför centrum. Där köpte jag min första flaska TdTN. I övrigt har man enstaka intressanta flaskor och massor av skräp. Sedan finns ju också den märkliga butiken som säljer gamla Bandol-viner till Plura.

Italienska viner sa...

Emilie Vin ligger väl också ett par km väster om centrum så helt utdömd är inte Helsingörsregionen trots allt.
Plura och gamla Bandolviner låter som en teaser?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Sträcker vi oss så långt utanför stadsgränserna så hittar man mycket intressant. Emilie Vin ligger ju i Fredensborg, knappt två mil väster om stan. Tror Bandolbutiekn heter Flasker og ting eller något åt det hållet. Ligger ett stenkast från Axeltorv. Sist jag var där fanns ingen Bandol längre men däremot många gamla portugiser.

Hans Johansson sa...

Hej,
kan nu få nöjet att medela att vi -Italienska Magasinet- kommer att under närmsta tiden lägga upp Scagliolas viner i vårt sortiment.
Frem är det första vinet som vi lägger upp.

Vi har plockat upp Scagliola igen, faktiskt efter att jag för ca 2 månader drack en Scagiloa Sansi Barbera D´asti.
Har man möjlighet att besöka Italienska Vindagarna på Grand Hotel i Stockholm på lördag kommer vi förhoppningsvis att ha Frem på plats.

MVH
Hans Johansson
shop.italienskamagasinet.se