lördag 5 mars 2011

Barbera, som det smakade förr...


Bakåt är det nya framåt. Alltmedan moderniseringsstormen blåser över, har 2000-talet kommit att bli en gradvis helomvändning för många vinodlare i Piemonte. Åtskilliga är de som har varit och nosat på barriques och låtit sig förföras av höga poäng i olika guider i takt med att deras viner blivit mer och mer sötfruktiga och extraherade.

Två namn som däremot oförtrutet stått likt stadiga fyrtorn med sökarljuset fixerat på tradition, autencitet och traktsidentitet är Bartolo Mascarello och Giuseppe Rinaldi - två arketypiska Barolopartisaner, som tillsammans med Teobaldo Cappellano och Giacomo Conterno, tillhör de absolut mest respektingivande namnen i Piemonte, eller för den delen vinvärlden överhuvudtaget. Ikväll ska vi prova Barbera d´Alba à la Bartolo e Beppe av 2006 års modell, och vi skippar blindbocken - med sådana här viner i glaset ska man min själ veta vad det är man njuter.


Barbera d´Alba Vigna San Lorenzo 2006 (Bartolo Mascarello) 2006 är Maria Teresas andra "egna" årgång sedan Bartolos frånfälle i mars 2005. Faderns modus operandi är intakt bevarat men en del gamla botti har bytts ut mot nya under de senaste åren. Barberadruvorna växer i den gamla kyrkogården San Lorenzo i Cannubi.

Dovt rubinrött och tämligen tätt. Redan i flaskmynningen seglar det upp en distinkt puff av renaste bigarråparfym. I glaset finns det gott om pigg körsbärsfrukt i centrum som frotterar sig med nagellack, terpentin, hasselnöt, maraschino och frisk menthol. Rikt och generöst bjuder det ut sig utan att förfalla till lättsinne. Ett synnerligen eteriskt kraftpaket med gott om karaktär och elegans.

Utsökt stramhet med knivskarpa syror och en söt pelare av klarröd bärfrukt omgärdad av pepparmynta, ett saftigt, läskande och samtidigt intensivt och kraftfullt smakpaket som man sväljer glupskt i stora klunkar. Garvsyrastrukturen är inte oäven utan biter till lite på tandkött och kinder. Att barbera kan vara så här gott...


Barbera d´Alba 2006 (Giuseppe Rinaldi) Borgmästarsonen Giuseppe har, vid sidan av sina fyra hektar nebbiolo, dryga två hektar i Barolo och Novello med freisa, dolcetto, ruché och barbera. Druvorna till den här barberan har förmodligen inte växt långt från Mascarellos San Lorenzo-frukt. Lagringen har givetvis skett på stora, begagnade botti.

Medeltätt med en mörkare ton som drar mot lila. Även här sätter doftkavalkaden igång bums med stora fång av friska örter, plastic padding, sötlakrits och en lite mörkare bärfrukt. Frukten känns lite mjukare och mineraliteten är mer framträdande med blöta stenar och kritdamm. Supereleganta stråk av calvados utvecklar sig efterhand i glaset.

Munkänslan är avsevärt mer avrundad med utmognad syrlighet som känns lättare och inte lika bettig som Bartolo-juicen. Fruktkroppen är voluminös och diger men samtidigt smäcker och gracil. Detta är också ett stort vin med fantastisk munfyllnad och som troligen befinner sig i ett snäppet mognare stadium.


Sammanfattningsvis kan vi konstatera att vi har druckit storhet ikväll. Och till ett synnerligen överkomligt pris - Mascarello-barberan kostar €19.90 och Rinaldin €14.90 hos BaroloBrunello.com. Extremt mycket njutning för slantarna - f-n vet om inte Mascarellon var den bästa barbera d´Alba jag någonsin druckit.

8 kommentarer:

Fredrik sa...

Åh vad härlig läsning... Ända sedan jag provade Marias 2006 Barolo på Banca del Vino (Salone del Gusto) har jag haft ett sug efter högklassig druvjuice. Det är banne mig dags att lägga en första beställning hos Töpler - är ju läge för en Barbera vertikal om inte annat.

Italienska viner sa...

Vi försökte komma till och hälsa på Maria Theresa både i somras och höstas men hon var "out of town" vid båda tillfällena, men med en terriers envishet tänker vi göra ett nytt försök i juni. Barbera-vertikal eller varför inte -horisontal? Suveränt utbud på både barbera och dolcetto hos Töpler.

/Patrik

Herren sa...

Precis när man är lagom mätt och tycker att nu får det vara nog på ett tag så kommer du viftandes med nya saftiga köttben. Hur skall man kunna blunda för sådan entusiasm och smort munläder :-) Härlig läsning - jag noterar..

Fredrik sa...

Den som väntar på något gott...

Ja, det är verkligen tröttsamt att leta trevliga vinos på BB.com, man blir liksom aldrig färdig med beställningen ;)

Terroiristen sa...

Ja herrejösses. Fler viner vi bara måste ha!
(Nödrop)Ingvar, m.l, hur var det nu? KBT eller hypnos eller medikament, vad fungerar?

Italienska viner sa...

Herren, Fredrik & Terroiristen - Man kan som sagt inte hugga på alla tips och goda omdömen som man snubblar över i bloggosfären, då hade man snabbt blivit både utfattig och vintrött. Med det sagt så måste jag från djupet av mitt hjärta säga att, i synnerhet, Mascarello-barberan är en vinupplevelse utöver det vanliga, den rubbar faktiskt ens världsbild en smula. Gillar man den här typen av viner (som jag vet att ni gör) så ska man inte tveka, ta några dolcetto också när ni ändå håller på ;-)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik
You look like an angel
Walk like an angel
Talk like an angel

But I got wise
You're the devil in disguise
Oh yes you are
The devil in disguise

Italienska viner sa...

Ingvar - Din recitation av "the Kings" gamla örhänge förbryllar mig - de första tre raderna är jag med på, helt logiska, men det är på fjärde raden, när du blir vis, som du förlorar mig.

/Patrik