lördag 8 maj 2010

Barolo Broglio 2003 (Schiavenza)


Vi anammade den gamla devisen "three´s a crowd" och hoppade över Broglion sist men efter att blivit svårartat charmade av de båda andra nolltreorna kunde vi inte låta bli att komplettera samlingen.
Broglio är en liten odling i sydläge med gott anseende i östra Serralunga d´Alba där jordmånen består av kalkrik lera. Signore Pira jäser brygden 15-20 dagar i cementbehållare och låter den ligga tre år på större slavonska fat.

Orange, nästan granatäppleröd med ganska god intensitet.
Direkt ur flaskan tävlar däckgummit, lakritsen, tjäran och de svarta oliverna om uppmärksamheten, en uppsjö av malda, bruna kryddor löper på kanten och lite torrkalkighet sprakar sporadiskt till som en bengalisk eld. Kirsch och riktigt rödmogna jordgubbar finns i djupled medan rosorna och violen agerar hörnflaggor.

Man blir snart varse att detta är den överlägset mest serralungska av de tre, smakkärnan är intensivt fruktig, saftig och lite läskande. Tanninerna är riktigt på bettet och lämnar en munkänsla som får gommen och tandköttet att tro att man just gurglat sig i en smoothie på svinto, tandkräm och grapefruktjuice. Eftersmaken är lång och farligt beroendeframkallande.
Den här har definitivt framtiden för sig och bör nog rent av ligga till sig ett tag om man inte är lite av en tanninmasochist, med det sagt så sörplar vi troligen våra tämligen subito.

139 DKK/flaska vid köp av 6 st hos Carlo Merolli.

(18,5p/20)

P. S - Piu Rosso från andra sidan sundet har provat Schiavenzas 03:or, 04:or och 05:or.

2 kommentarer:

nron sa...

Interessante betragtninger som altid! Jeg gensmagte Broglioen igår og deler din begejstring for disse 03'ere fra Schiavenza. De virker altså helt i zenit nu og det bliver spændende at følge dem på længere sigt. Jeg smagte også Pernoen forrige uge og havde den sjove Ottey/Bibliotekar-analogi i baghovedet og synes den var ramt plet:) Jeg er blevet fortalt at deres stokke på Perno er yngre end Broglio og Prapo og det er sikkert der årsagen ligger, den skiller sig en anelse ud i trioen, så vidt jeg kan vurdere.
VH Niels

Italienska viner sa...

Ah, skönt med en "partner in crime"! Schiavenzas nolltreor träffar känslocentrum på något sätt, mycket uttrycksfulla viner. Vi ska besöka dem i sommar så det ska bli kul att prova lite andra årgångar också.

/Patrik