söndag 10 juli 2011

Rosso di Montalcino 2009 (Quercecchio)


En fullkomligt ljuvlig sangiovese i lätt, rak, ren och ärlig stil. Bara utseendet kan få den mest sangioveseskeptiske att kapitulera i ett huj - skirt, ljust, transparent och oskuldsfullt är det här ett vin som ger intrycket av att inte bära på några mörka hemligheter. Och mycket riktigt; här vankas det sötmogen bärfrukt - hallon, moreller och smultron på strån - gröna örter och ängsblommor bundna i krans. Mycket doft i ett avväpnande fräscht paket.

Mjuk och följsam munkänsla med finstila syror och saftig frukt i röda vinbärsspektrat. Härlig och lättgillad med gott om personlighet. En fulländad pizzaackomanjatör en lat söndagkväll i juli.
Kostar 85 DKK hos Carlo Merolli, enda smolket i glädjebägaren är att det verkar vara slutsålt och inte på väg tillbaka förrän i september? Vi kollar läget under morgondagens safari.


6 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Roligt att höra om ytterliggare ett vin som borde provas :)

Btw Har du/ni provat Brunellon från nämnda producent?

Mvh David

lasse sa...

Varför blogga om rosso när man kan dricka brunello?

Italienska viner sa...

Tja, borde och borde - man kan ju inte prova allt. Dock, gillar man ren och lättsam sangiovese är det här definitivt värt en omväg.

Brunellon har vi inte provat än men vi tänker absolut plocka med oss en flaska imorgon för test. Den aktuella årgången verkar vara 2005 vilket ju inte låter idealiskt men vi har faktiskt haft ett par överraskande positiva upplevelser med just brunello-nollfemmor så vi får se.

/Patrik

Italienska viner sa...

Hej lasse.

Intressant fråga.........

/Patrik

Anonym sa...

@Lasse: Why indeed ? Possibly because it'a quite a different school of fish from Brunello. Even if there is
the widespread opinion of Rosso being the younger brother of Brunello, this does not make Rosso the poorer relative. In fact it might prove historically wrong. Brunello was born as a variation of Chianti. The sangiovese grosso (aka brunello) clone is still used both for Brunello and for Rosso. A well made Rosso is a wine in it's own right: it provides the producer some
quicker turnover than Brunello but it also herolds the shape of that particular vintage. It means that a
conscentious producer will put his/hers utmost care in the Rosso.

More :
in compliance with its birth-certificate, in the mid-1880ies, the original sangiovesegrosso-traits of Brunello should be more easily found in Rosso than in a Brunello.

I am aware that it is not always so and that the lure of quick gain has moved most produceres to use the best grapes for Brunello, and the second best for Rosso ( younger plants, less favourable positions and so on) : but it is also a fact that good Brunello producers reserve equal attention to both wines. This
regards especially the use of woodmaturing which being shorter must also be very attentive and not invasive.


So my point is that sangiovese- lovers or wine-lovers at large, should
discover and taste Rosso for its own qualities and not because it is a shortcut or a less expensive wine than Brunello.

Piu Rosso sa...

Godt at høre om 09eren, Patrik! Jeg holdt meget af 07eren og kan virkelig anbefale Quercecchios brunello også: 04'eren er glimrende - klassisk sangiovese med flot dybde.
VH Niels