lördag 30 juli 2011

Valle d'Aosta Pinot Nero 2010 (Les Crêtes)

Lördagens spontana minisafari tog oss till Vesterbrogade och Le Papillon för påfyllning av väl valda delar av deras superba sortiment, mest Ghemme och Gattinara - här finns både Cantalupo och Antoniolo, i flera årgångar dessutom och till mycket bra priser. Ägarna Sanne och Frank Nielsen hade tagit semester idag och den yngre generationen tillfälligt tagit över rodret.
När vi stegar nedför trappan hälsas vi välkomna av de båda ynglingarna och innan vi vet ordet av står vi med varsitt glas vin i näven och slås av vilket fantastiskt djup det är i doften.
- Underbart! Vad är det här för något?
- En Gevrey-Chambertain 2002, farsan sa att vi kunde öppna vad vi ville att bjuda på. Det behövde han inte säga mer än en gång...
Le Papillon är nog den mest genuina och gemytliga vinhandeln i centrala Köpenhamn/Fredriksberg och med ett sortiment som verkligen har bredd såväl som djup.

För en gångs skull höll vi oss idag på behörigt avstånd från de norra delarna av stan, med alla dess vinösa frestelser, och hade i stället bestämt träff med Michael Bodholdt på BB Vinimport i Dragör. Här har vi ännu en tajt nischad importör med ett förträffligt italienskt sortiment, exempelvis Giuseppe Rinaldi, Les Crêtes samt stans intressantaste Montalcino-katalog. Michael berättade bland annat om sin och kollegan Toscavinis stora producentprovning den 28 oktober som känns högintressant, vinkatalogen ska publiceras på måndag och alla producenter, utom Giuseppe Rinaldi, kommer att vara på plats.


Den här gången fick vi bland annat med oss ett gäng olika viner från Valle d'Aosta-producenten Les Crêtes som Vinosapien redogjort så fint för i ett gästspel hos FV.

När vi kommer hem behöver vi något läskande till våra örtfyllda fjärilskotletter och gratinerade samt bechameldressade ravioli som vi fyllt med porcini, bacon och ett uns charlottenlök. Den ståltankslagrade pinot neron från Les Crêtes ligger löst till. Vinosapiens beskrivning: "Lättsam pinot. Inga fat. Kylig, frisk, fin frukt. Rättfram i sin karaktär. Bygger på frukt och renhet." gör att det låter som ett gjutet val.

Jag konstaterar med en gång att detta är den typen av vin som nu för tiden gör mig lätt misty eyed: Rent som en porlande alpbäck, blommigt, älskvärt med sina rika skopor bärfrukt - lingon, blåbär, moreller - svalt och uppfriskande. Munnen får exakt samma behandling som näsan: Fruktsyrligheten är mycket direkt och munkänslan okonstlad, bärfrukten lika ren och oförstörd. Ett vin som tar fullt ansvar för sin terroir och druvtypicitet. Ett skolboksexempel på frisk, norditaliensk, höghöjdsodlad och matvänlig pinot nero - precis hur bra som helst utan att vara det minsta tillkrånglat.
109 DKK (99 DKK vid köp av 6 fl) hos BB Vin.

PS - Ett riktigt ärketraditionellt, prisvärt, smakligt och gemytligt sjapp på spottavstånd från Ströget - finns det? Tro det eller ej, det gör det: "Det politiske kandestöberi" Toga Vin & Ölstue har passerat under/över vår radar i alla dessa år men vilket plejs! Deras sildtallerken är overkligt läcker med sill som inte kan stava till 'glasburk' och riktigt gåsflott att bre på det outsägligt saftiga rågbrödet. Absolut värt en omväg (ca 15 meter) från det rå-glättiga Ströget.

6 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för rapporten, Patrik. Les Crêtes låter som ett solklart ämne för vår pinot nero-kurs. Skönt att helt slippa ek emellanåt, bra pris också.

Tyvärr lyckades vi inte synka ihop något möte med Bodholdt vid senaste mikrosafarin heller, men i höst ska det minsann bli av. För han skickar väl inte till Sverige?

Toga har vi också lyckats missa i alla dessa år, låter toppen. Nu senast åt vi på La Vecchia Signora på Grønnegade, de lagade riktigt schyssta pizzor, bucatini all'amatriciana och tiramisu. Samt ett fullt anständigt husets röda, en cannonau di sardegna.

Italienska viner sa...

Les Crêtes har definitivt väckt vårt intresse, ska bli kul att hugga in på de vita så småningom.

Nej, han skickar inte. Däremot kan man köpa och ha grejerna stående tills man passerar nästa gång, klart smidigt om man ska handla exempelvis Rinaldi som går åt som smör i solsken. Det toscanska sortimentet är fremragende - viska kolla av La Fornaces rosso 2009 och brunello 2006 inom en snar framtid.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Vinet låter förstås helt förträffligt och allt det där. Vill dock påpeka att det finns fler förtjusande förrättningar på spottavstånd från ströget. Husmans Vinstue är mitt favorithak. Fram till i början på 80-talet höll de emot och släppte inte in damer. De serverar fortfarande en sagolik äggröra med rökt lammbog, Chirstiansö sild, lun leverpostej m sky och Dyrelegens natmad (http://www.husmannsvinstue.dk/)

Italienska viner sa...

Pinglar man i "Obskyra Köpenhamns-etablissemang"-bjällran så reser sig Ingvar likt fågel Fenix ur ljusskygghetens vitrök. :-)

Husmannen ska också föräras ett besök vad det lider. Hustrun kan ju vänta utanför...

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

...Å blir man sugen på griskind eller att prova "Det nye danske ölkökken" så kan man med fördel bege sig till Brewpub på Vestergade 29...

Ingvar Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.