onsdag 6 juli 2011

Visadì Langhe Dolcetto 2009 (Domenico Clerico)

Scen utanför det lokala Systembolaget:
Hustrun: - Då ska vi se, vi har två beställda flaskor som vi ska hämta ut.
Jag: - Ja, jag sitter kvar i bilen. Där inne finns ändå inget att kolla på. Eller förresten, en ny sådan där flaskkylare behöver vi. Jag hänger på.
Tio minuter senare kommer man lik förbaskat ut med en blå liten påse, innehållande den dyraste dolcetto man någonsin köpt.


Men det är inte vilken dolcetto som helst, utan Il Mitico Domenicos Langhe Dolcetto. Istället för att göra två separata dolcetti - en Dolcetto di Dogliani och en Dolcetto d´Alba med druvor från Ginestra - väljer Clerico att deklassificera hela rasket. Han låter musten macerera 4-5 dagar och lagrar på hälften nya och hälften begagnade barriques i 5-6 månader.

Doften är mycket intensiv och lyfter direkt ur glaset med bittermandel och mörk tät bärfrukt. Man får genast intrycket att detta mer är en dolcetto att prova istället för att dricka. Här finns en doft med flera lager och skikt och en välordnad struktur i munnen, men jag saknar den där stora blöta fruktkyssen i mitten. En dolcetto ska charma knäskydden av en och kännas som att bli ivrigt slickad i ansiktet av en labradorvalp. Tycker jag...

Mycket smak och mycket doft, som sagt, och allt i god balans. Tveklöst ett mycket välgjort vin med bra syra och en diskret strävhet som torkar och vädrar ut munhålan på ett ganska elegant sätt. Fast dolcetto, i min värld, får hellre vara enklare och mer okomplicerad än så här.
Och 134 SEK känns som ett par tior för mycket. Fast det är klart, ska man ha råd med ett sådant här bygge utanför Monforte d'Alba vill det till att man har vett att ta betalt för sina grejer.


SB nr 90259

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Jag märker att Clerico-bygget artar sig. Maken till bygge får man leta efter. Kanske struntar jag helt i att köpa Dolcetton så bidrar jag inte till att ytterligare förstöra en schysst vy ;)

Italienska viner sa...

Rätt tänkt. Öppnar man sedan sina tilbudsmail från Holte och upptäcker att man kan köpa cru-barolo för 119 DKK/flaskan så känns plötsligt Clericos makeover-dolcetto ännu mera ointressant.

/Patrik