lördag 2 juli 2011

Revellos Blandlåda 1


I vanlig ordning krävs det gradvis avtändning efter en Piemonte-vistelse. Ingen cold turkey här inte. Eftermiddagen är kväljande varm och vi får besök av ännu-icke-Piemontefrälsta vänner som kan behöva en smula inspiration och vägledning för att så småningom hamna på rätt kurs. Vi har laddat med nybakat bröd och läckra antipasti som känns som det enda rätta en varm dag som denna. Vad kan tänkas passa bättre därtill än Fratelli Revellos tre enklaste viner?

Vi plockar samtliga direkt från kylskåpet och omedelbart visar Dolcetto d'Alba 2009:an framfötterna. Massor av ren och ung frukt i blåbärs- och lingonskrud, finfina syror och utmärkt fettspräckarkapacitet. Det här trivs utmärkt i den låga serveringstemperaturen men förlorar faktiskt inte mycket fräschör i takt med att tempen stiger. Mycket läskande och charmig dolcetto som tar slut fortast av alla de tre flaskorna.

Barbera d'Alba 2009 är tätt och intensivt bläckblått som ett ultraalkaliskt lackmuspapper. Här vankas det ren och sötmogen frukt av persikokaraktär och lätta bittermandelspustar. Klart funktionellt och med den rätta druvtypiska syrahöjden men såklart enkelt och tämligen okomplicerat. Ett schysst bruksvin som gör jobbet utan att gnälla och klaga.

Tredje flaskan rymmer en riktigt elegant skapelse. Langhe Nebbiolo 2008 är frisk och smidig med ett rejält knippe gröna örter, moreller och ett uns spearmint på toppen. Smaskig lakrits och chunky frukt samt härligt smånypiga tanniner gör smakbilden till kvällens mest njutbara. Faten känns välintegrerade och pockar aldrig på uppmärksamheten, klart välgjort och en LN som presterar över standardnivå.

Våra ännu icke frälsta vänner är ganska eniga om att dolcetton var det mest matvänliga vinet av de tre, och att Langhe nebbiolon var det vin som gick bäst att avnjuta på egen hand. Kunde inte sagt det bättre själv.
Xwine säljer Revellos viner och har satt ihop ett par olika blandlådor. Två av varje av dessa tre viner, alltså totalt sex flaskor, kostar 695 SEK + frakt.


Inga kommentarer: