söndag 24 juli 2011

Langhe Nebbiolo 2007 (Sottimano)


Man kan tycka vad man vill om det skånska sommarvädret men svamparna verkar i varje fall trivas. Kantareller i massor och till och med ett ansenligt gäng Karl-Johan stod att finna under dagens exkursion i de djupa Göinge-skogarna. En sympatisk bieffekt av dylika fynd är ju att hushållets nebbiolo-konsumtion ökar drastiskt - från redan alarmerande höga nivåer ska kanske tilläggas...

Med gårdagens sirliga elegant i färskt minne, går vi från epitetet "mini-barolo" till "mini-barbaresco". Sottimano hämtar frukten till sin LN från 15-20-åriga rankor i Basarin, Neive men tycker att stockarna fortfarande är lite för unga för att släppa vinet härifrån som cru-barbaresco. Idag finns redan Fausoni, Cottá, Pajoré och Curra i deras barbaresco-katalog så man kan undra om det egentligen finns fog för ett femte cru-vin från Sottimano.

Kraftfull och eterisk näsa med lacknafta, maraschino, nybränd majolika och pepparmynta. Ganska försynta, om än lätt identifierbara, toner av kafferost och vanilj susar förbi med jämna mellanrum. I munnen känner vi av en ganska ettrig tannintextur som lutar åt det lite skrovliga slaget, syror och frukt interagerar på ett nöjaktigt sätt men en lätt bitterhet hänger efter i avslutet. Till maten fungerar det fint, den gräddiga kantarellsåsen plockar ner vinet i sina beståndsdelar och låter det aldrig löpa amok.

En maffigare och tuffare LN än Rinaldis bättre deffade och avsevärt mera distingerade version. Lönlöst att jämföra så olika stilar men ändå...
2009:an, som Più Rosso-Niels gillade skarpt, finns att köpa hos Atomwine.


4 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Va roligt, har stått och fingrat på denna några gånger.

Tror ni att det finns potential för mer eller är det "färdig". Har dessutom följt Nils råd och lagt ner några 09:or också..

Mvh David

Italienska viner sa...

Ju fler Piemonte-nollsjuor av olika slag jag provar, desto mer börjar jag tycka att de oftast känns lämpade för omedelbar konsumtion. I det här fallet tror jag inte att det kommer att hända några stordåd med lagring. Gillar man sin LN lite tuffare och "upfront" ska man absolut suga i sig de här subito.

/Patrik

Piu Rosso sa...

Åh, sommersvampe! Skøn beskrivning og interessant læsning ovenpå Rinaldis elegantier, som lød som et absolut must-try! Jeg troede faktisk at de blev revet væk nærmest før de blev sat til salg hos BB ligesom baroloerne, men godt at vide at de ikke nødvendigvis skal forbestilles. Sottimanos LN 07 husker jeg præcist som du beskriver den, 09'eren er nok nummeret mere fokuseret og friskere/lysere i stilen.
God søndag - VH Niels

Italienska viner sa...

Niels - Vi hälsade på hos Sottimano förra sommaren och fick intrycket att det är en ytterst medveten, professionell och trendkänslig familj, så det skulle inte förvåna mig om man medvetet har börjat röra sig mot ett ljusare och friskare smakspektrum överlag i de senare årgångarna?

Jag tror inte att BB listar Rinaldis LN i sitt sortiment så det är nog en anledning till att det fortfarande finns flaskor kvar.

/Patrik