söndag 10 juli 2011

Besök hos Le Strette


Le Strette drivs av bröderna Mauro och Savio Daniele och är beläget i Novello - en av doldisarna bland Barolokommunerna - som ligger i den sydvästligaste delen av zonen. Novello har bara en handfull producenter där Elvio Cogno är en av de mera namnkunniga. Stilen på barolo härifrån brukar sägas ligga någonstans mellan Serralunga d'Alba och Barolo i fråga om kraft/elegans-ratio.
Bröderna Daniele startade Le Strette 1997. Markerna har varit i släktens ägo i långa tider men tanken på att producera eget vin har aldrig föresvävat någon förrän Mauro och Savio avslutade sina viticoltura-/enologia-studier på nittiotalet - ett koncept som börjar kännas bekant i de här trakterna, vid det här laget.

Vi blir mottagna av Savio (bilden) som tar oss med på en rask rundtur i den mycket smakfullt inredda cantinan och presenterar oss för den Novello-endogena gröna druvsorten nascetta som Le Strette har börjat odla. Druvan är känd häromkring för sin ganska tuffa och lagringsdugliga struktur och har just blivit DOC-godkänd, den har tidigare varit godkänd som blanddruva i Langhe bianco och har dykt upp i olika fantasifulla namnskepnader från tid till annan. Le Strettes Langhe Nas-Cëtta 2010 är en sådan variant - druvor från Pasinotti och Pezzole i Novello, ingen malo och 6 månader på rostfritt stål. Intensiv doft av citruszest, salvia, rosmarin, mineralisk sälta och gröna äpplen. Fin samlad syrlighet och en lång nötig eftersmak. Ett ytterst intresseväckande vin med en härlig mineralitet rakt igenom doft och smak, läcker sälta och friskhet med sting.

Barbera d'Alba Pezzole 2009 har hämtat sina druvor från upp till 70 år gamla rankor i Pezzole, macererat i 11 dagar och fått ligga ett år på begagnade barriques. Bra körsbärsfrukt med spagnola-förtecken, intensiv parfym med en hel del fatkryddighet. Syrlighet åt det orangea hållet med ett nästan hätskt anslag. Kraftfull frukt, tendenser till alkoholhetta och en subtil bitterhet i svansen. Kul barbera om än i en lite väl extraherad stil.


Barolo 2007 är en blandning av de båda cru'erna Bergeisa och Bergera-Pezzole. 2007 var ett varmt år och bröderna tyckte att de områdestypiska karaktärsdragen gick förlorade i den sötmogna frukten och bestämde sig helt sonika för att bara göra en barolo det här året. Ett beundransvärt och ärligt initiativ i dessa cru-fixerade tider. 3500 flaskor blev det, 21 dagars maceration och lagring på blandade fatstorlekar i totalt 29 månader.
Maffig och volymkrävande frukt av körsbär och rikhaltigt med barolomarkörer i form av lack, målarpyts, sötlakrits och violpastill. Syrorna känns tuggbara och tanninerna är fruktiga. Bra barolo i en rättfram och charmig stil.

Barolo Bergera Pezzole 2006 22 dagars maceration, 30 månader på fat och 1500 flaskor producerade. Wow, råbarkad elegans! Mycket intensiv näsa med mycket av allt men på rätt plats - amarena, polish, torkade rosor, hasselnötter. Munnen kläds av täta tanniner och svirlande syror, en massiv körsbärspastill landar på tungan och smälter sakta sakta. Ett monster som säkert kommer att bli ren njutning även för icke-masochistiskt lagda efter ett decennium i källaren.


Barolo Bergeisa 2005 hämtar sin frukt från en plot i Bergeisa i Barolo. Gjordes i 2500 flaskor det här året. Här hittar man ganska snart sekundära aromer av balsamico, läder och tydliga oljefärgsburkar. En del svalkande mineralitet men också antydningar till alkoholhetta. Tanninerna är mer avrundade och syrorna är något snäpp försiktigare. Schysst balans men stilen känns återhållsam och avmätt efter BP-2006:ans våldsamma framfart i gomregionen.

Barolo Bergera Pezzole 2005 1500 flaskor producerade. Återigen fart och fläkt och en intensiv näsa. Skillnaden mot nollsexan är dock markant med tydligare mognad - sottobosco, kronärtskocka, balsamico. Frukten är sötaktig men väldigt elegant och tanninerna är tajtare än Bergeisa 2005 men avsevärt snällare än BP 2006. En utmärkt barolo i tuff men ytterst drickfärdig skepnad.


Det var Più Rosso-Niels som fick upp våra ögon för Le Strette - tack Niels!
Le Strettes viner finns hos Brdr.D's Vinhandel i Köpenhamn.

3 kommentarer:

Vinosapien sa...

precis har res-abstinensen börjat lägga sig. och så nu denna återställare. fullständigt förödande;)

Piu Rosso sa...

Velbekomme!:-) Herlig læsning, Patrik - denne og alle de andre piemonte-beretninger. Fedt at du havde den samme gode oplevelse med BP og interessant at læse om 05erne. Hvordan var priserne på plads, værd at købe med hjem?
Vh Niels

Italienska viner sa...

Vi kollade aldrig priserna på plats men Bröderna D är nog svårslagna om man köper lådvis - 200 DKK för BP-06 är ett jättebra pris.

/Patrik