torsdag 14 juli 2011

Barolo Cerrati 2007 (Cascina Cucco)


Vi rotar vidare bland måndagens safarifynd och öppnar en ny årgång från pålitliga Serralungaproducenten Cascina Cucco. Cerrati ligger i östra delen av Serralunga d'Alba och ägs till största delen av Cascina Cucco. Vinerna härifrån brukar bli väldigt serralungska i stilen med relativt mörk frukt och kraftfulla tanniner.
Vi har hittills fått ett allmänt intryck av att den varma årgången 2007 i Langhe bjuder på ganska tillgängliga viner, återstår att se hur den här gamla favoriten klarade sig.

Direkt ur flaskan är doften frisk, proper och sval, vi låter ynglingen andas ut ett slag på karaff. När vi återvänder är det betydligt mer liv och rackartyg på gång i glaset - fet frukt av mogna bigarråer, skokräm, däcksolution, salvia, tryffel och en ytterst fräsch mentholstickighet på toppen. Det traktstypiska mörkret kan anas i en diskret knippa tjärtoner och ett fat lyxig lakrits som lagt sig på botten.

En bastant frukt omgiven av läckra, nästan läskande tanniner vinner mark i gom och på tunga. Syrorna är ganska höga men känns matvänliga när vi sätter vinet i arbete till kvällens spaghetti al ragù, en jordnära anrättning som verkligen kan plocka fram det bästa ur en bra nebbiolo. Här är matchningen total, Cerratin excellerar så fort den får något att jobba med och växer för varje tugga.

Detta är en nollsjubarolo som kräver lite mer lock och pock än de vi tidigare råkat på. Men ger man den en rejäl vända i karaffen och dukar fram en riktigt agrar matutmaning så kan man dock förvänta sig smärre stordåd. En alltigenom härlig, ärlig och genuin Serralungabarolo som har en hel del gemensamt med den hyllade nollfyran - om än lite rakare och mindre komplex - och mer kraft men något mindre elegans än nollsexan.
Priset är också synnerligen angenämt - 714 DKK/875 SEK för 6 flaskor i en sympatisk cru-/årgångsmix hos Carlo Merolli.

Tidigare provade viner från producenten hittas här.

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Hej Patrik!

Som så ofta en nästan kusligt vältajmad rapport.

Nu är vi hemma igen efter lyckad safari (debut för Franko). Rutten blev såhär:

Otto Suenson
Carlo Merolli
Terroiristen
Bergman Vin
Superbest i Charlottenlund
KK Wine
Cibi e Vini

En svärm av olika viner inhandlades hos Stefan Jensen. Inte oväntat en genomtrevlig kille. Han bjöd på rosarött nebbiolo-bubbel och skalmacererat orangevin från Trinchero. Definitivt den mest tanninstinna chardonnay vi någonsin haft äran att spotta ut.

Carlo lurade på oss ett helt gäng olika pinot nero (av allt att döma i utbildningssyfte) och slutligen sitt sista 3-pack magnum Montevertine 07 för en jämn slant. Han ville uppenbarligen att pengarna skulle hamna i Holte snarare än i Nørrebro ;-)

Franko höll sig (i vanlig ordning höll vi på att säga) till California med enstaka snedsteg i Serralunga, Castiglione och Barbaresco.

Italienska viner sa...

Ett rejält dagsverke således - bra jobbat!

/Patrik