fredag 22 juli 2011

Langhe Nebbiolo 2009 (Giuseppe Rinaldi)


Giuseppe "Beppe" Rinaldi tillhör utan vidare The Big Five bland Langhes barolista-nomenklatura. Ett storvilt som det inte alltid är så lätt att fälla och där efterfrågan på de elyseiska barolodropparna vida överstiger tillgången. Langhe nebbiolon är också en eftertraktad trofé då juicen till denna brukar utgöras av den Ravera/San Lorenzo-must som inte får plats i barolotunnan. En "mini-barolo" i ordets rätta bemärkelse alltså.

Glaset är mörkt rubinrött och medelintensivt. Direkt vid öppnandet känns frukten ganska kärv och tajt men efter en stund växer en djup körsbärs- och rödvinbärsfrukt fram tillsammans med attraktiva toner av järn, viol, läderimpregnering och färska örter. Mineraliteten är påfallande tydlig med kalk och krita som både fräschar upp och ger ett elegant torrt anslag.

Tanninerna har både spänst, stadga och känns väl insmultna, syrorna är föredömligt kalibrerade i gula citrusregistret och frukten lämnas lagom med spelrum även i munnen. Den enda invändningen är en viss alkoholhetta som ger sig tillkänna dag 1, efter en natt i kylen har den emellertid satt sig och stör inte längre. Dag 2 är vinet extremt njutbart och behöver knappt ens något matackompanjemang. Mycket läcker LN - en av de bästa jag känner till - som kan ligga länge och har massor att ge men som är så god att risken finns att den aldrig får chansen att visa det...

Vi köpte hos BB Vinimport i Dragör för 150 DKK och det fanns ett fåtal lådor kvar när vi besökte för ett par veckor sedan.


7 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Frestare där. Nu måste vi ringa BB prontissimo...

Tomas sa...

Härligt att höra. Nu blir jag ännu gladare att jag lyckades nypa ett par 2007 Ravera-San Lorenzo när jag besökte Rinaldis härom månaden. Speciellt dyrt var det inte heller (€30). Synd bara att jag flög hem.

Italienska viner sa...

FV - Det fanns fortfarande flaskor kvar i går kväll så det är bara till att "fire up the Silver hornet" ;-)

Tomas - Finns nog ingen anledning att tvivla på dina Cannubi San Lorenzo nollsjuor - "as good as it gets". Fick ni prova något annat roligt hos Rinaldi?

/Patrik

Fredrik sa...

Och jag köpte ju två LN av dito vid samma tillfälle. Låter de ligga lite. Kommer knappt ihåg vad vi provade dock men det ligger ett par obloggade händelser kvar från resan; Rinaldi och Massolino.

Tomas sa...

Vi provade även Le Coste-Brunate Barolon, härlig även den med lite större tryck än syrran. Sen har jag för mig att vi provade LN-09. På restaurang drack vi Barbera -09. Mjuk och fin minns jag den som, klar frukt. Många viner...

Terroiristen sa...

Har du provat -08? Intryck?

Italienska viner sa...

Njet, bara dolcetto -08 vilken var utmärkt. LN -07 lär varit spektakulär med mycket kraft.

/Patrik