söndag 3 juli 2011

Schyssta stormarknadsfynd runt Eurofemman

Även Italien har ju sedan länge ramlat i stormarknadsfällan. Runt omkring i Langhe, Astesana och Monferrato finns otaliga supermercati och det har poppat upp ett eller två nya varje gång vi är där. Skillnaderna mot de svenska motsvarigheterna är dock ganska många: Det finns ett stort antal olika kedjor - Esselunga, Il Gigante, Bigstore, Di Meglio, Carrefour/Conad, IperCoop, Panorama... Kvaliteten och fräschheten i frukt- och gröntavdelningarna är oftast oantastlig. De manuella diskarna erbjuder i de flesta fall en imponerande bredd i sina respektive sortiment - fiskdiskar som vi bara kan drömma om, köttavdelningar med till största delen lokalt producerat kött, hygglig klass på det butiksbakade brödet och en för oss nordbor förbluffande omsättning på grejerna i ost/salume-disken. Det mest anmärkningsvärda är att dessa förhållandevis välsorterade stormarknader ofta ligger lååångt ute på landet och inte i närheten av något storstadsområde.

Prisbilden är helt i paritet med den svenska, jag kan inte på rak arm komma på något som är direkt billigare än här hemma. Eller jo förresten... Vin finns det ju förstås gott om! Och till nästan inga pengar alls. Det mesta är förmodligen mer eller mindre odrickbart, men är det helt omöjligt att fynda?
Vi hittade ett knippe lunchviner i prisspannet €3-€6 som var klart anständiga. Ett par av dem är jag till och med ledsen över att inte kunna komma över här hemifrån...


Valtellina Superiore Inferno 2007 (Bettini) Härlig nebbiolonäsa - hallon, jordgubbar, lakrits och pepparmynta. Frisk ljusröd frukt i både näsa och mun. Underbar lätthet i steget, enkel och högst drickbar struktur utan något egentligt motstånd. Sval, ren och frisk. Ett av de viner jag verkligen sörjer att inte kunna prova på hemmaplan. €6 på Il Gigante i Nizza Monferrato.

Sérica Cortese 2010 (Cantina di Nizza) Intensiva citrussyror, vitfruktig. lätt men med en något karg karaktär. Nötig och rätt så intressant eftersmak. Det här är definitivt inget att sitta och slösippa på terrassen, här krävs lite milda bordsostar, en bit salame cotto och en skål kokta gröna bönor. Utmärkt arbetshäst, serverad i det ensiffriga temperaturregistret. 4€ på Il Gigante i Nizza Monferrato.

Dolcetto di Dogliani 2010 (Romana) Bra druvtypicitet med mörk blåbärsfrukt fast i ett lätt paket. Korta och effektiva syror som nyper till bra i kinderna. Helt OK fyllighet och rund god frukt i munnen. Löjligt bra sett till priset: €3 på Bigstore norr om Alba.


Valtellina Superiore Valgella 2006 (Bettini) Ytterligare en bra nebba från Bettini. Sval, mintig fast med viss mognad. Mosade jordgubbar, torkade blommor och läskande mineralsälta. Direkt njutbar Valtellina i renaste skepnad. Finns Bettinis grejor att få tag på norr om Alperna? €6,50 på Il Gigante i Isola d'Asti.

Riviera Ligure di Ponente Rossese 2008 Ingen producent angiven på etiketten borde vara ett diskret varningstecken men det här är faktiskt ganska trevligt. Röda vinbär så att det stänker om det och järniga rabarbertoner. Fyllig och lätt parfymerad doft med lite mineralisk karaktär, intressant och tämligen egenartat. Mustig frukt, inga tanniner och medelhög fruktsyra bäddar för ett intag i stora klunkar. Gott och läskande vid lägre temperaturer. €6 på IperCoop i Serravalle Scrivia.

Roero 2008 (Sartirano) Finfin nebbioloskjuts med nypon, torra rosor, lättsamma tjärpustar och grön örtighet. Menthol och mineralrika sidonoter av järnig rabarber. Utslätad, bekväm munkänsla men inte på något vis ointressant. Syrligheten är rak och utan krusiduller med en stabil fruktpastill i centrum. Bra och typisk Roero i oekad, ren och frisk stil. €6 på Bigstore norr om Alba.

2 kommentarer:

Terroiristen sa...

Nädu - vetduvad?

Dolcetto, Roero och Valtellina för knappt vad två Max-mål kostar..

Börjar det säljas vin utanför Systembolaget kommer vi alla svenskar att dö!

;)

Italienska viner sa...

Inte sant? Dolcetton var visserligen nedsatt någon € men där snackar vi ju knappt portopengar.

Den dagen SB klappar ihop kommer att bli ragnarök, var så säker.

/Patrik