måndag 11 juli 2011

Barbaresco 2007 (Terre del Barolo)


Det är på något sätt en mysig, trygg, varm, tillfredställande och, måste erkännas, lätt beroendeframkallande känsla att susa tillbaka över Öresundsbron med bilen full av vin. Den här gången kan vi dessutom stoltsera med en last som är till 100% italiensk. Oftast brukar ett och annat utsocknes smyga sig med - sist fanns exempelvis både en Beaujolais och en Saviennières bland fynden - men den här gången har vi alltså idel ädla italienska fullblod i vårt gepäck.

Dagens tveklöst mest uppseendeväckande fynd korkas upp innan hustrun ens hunnit köra in bilen i garaget. Hur smakar egentligen en Barbaresco för 60 DKK? Gör verkligen Terre del Barolo en Barbaresco? Är Philipson Wine riktigt nyktra? Frågorna hopar sig och vi har ingen tid att spilla.

Utseendet finns det inte mycket att klaga på - nobelt sidenröd med föredömlig transparens. Doften skjuter omedelbart upp en synnerligen tydlig, och trivsam, jordgubbs- och vinbärsplym som lägrar sig över glaset. Här finns också marsipan, kåda, pepparmynta, liljekonvalj och ytterligare en släng med bärsleven - lingon, rönnbär och hallon. En mineralisk järnighet med rabarber och ett stänk blod eller två sluter upp. Allt som allt ett klockrent doftscenario som är svårt att ha några invändningar emot.

Tanninerna är bekvämt tillslipade och syrorna känns vänliga men bestämda. Fin friskhet i frukten som inte på något vis känns värmetrött, snarare sval och fräsch. Det varma året har säkerligen hjälpt till att mjuka upp vinet för maximal komfort men man får definitivt intrycket att frukten plockats i rättan tid med utmärkt fenolisk mognad. Jag hittar inga uppgifter om varifrån druvorna till vinet kommer men man kan väl misstänka att lägena är spridda över stora delar av zonen. Likaledes får man anta att endast begagnade fat använts i källaren.

Vi är överens om att det här är alldeles förträffligt. Självklart är det inget stort och omtumlande vin men en stabil nebbiolo med klart lysande barbarescoaura i ren och, banne mig, riktigt elegant stil. Philipson dumpar på sedvanligt manér in sina nya viner på marknaden och för 60 DKK är det bara att hugga - det här piskar definitivt de flesta Langhe nebbiolo i den här stilen där ute.

2 kommentarer:

Mats L sa...

En senkommen fråga, provade ni Terre de Barolos Barolo också, eller bara Barbarescon? Den ser ut att vara bra prissatt också, om kvalitén är ok.

Italienska viner sa...

Hej Mats.

Nej, vi har inte provat barolo-nollsjuan. Priset är onekligen lågt även på den... Barbarescon är helt OK, vi har öppnat ytterligare en flaska som övertygade.

/Patrik