tisdag 26 juli 2011

Langhe Nebbiolo Lasarin 2009 (Marcarini)


Kosthållningen här hemma fortsätter på den inslagna banan: svamp och nebbiolo. Vi plockar fram Marcarinis Langhe Nebbiolo Lasarin 2009 och kollar läget. Druvorna hämtas från firmans yngsta plantor i La Morra och Montaldo Roero, 10 dagars maceration och därefter en kort vila, gissningsvis på rostfritt stål.

Arketypisk nebbiolonäsa med nordpiemontesiska förtecken; rikligt med florala toner - rosor, liljekonvaljer och en klarröd frisk frukt. Kyliga pustar av spearmint och lacknafta samt lite diskreta läderaromer. Bra fart på tanninerna men de blir aldrig ivriga eller påträngande utan håller sig på en mycket välkalibrerad nivå. Syrligheten känns ljus, nästan skir, och frukten är lika frisk och ren i munnen som i nosen. En mycket ren, nästan klinisk, nebbiolo som saknar Rinaldis estetiska skönhet men skåpar ut Sottimano i grenen elegans.

Marcarini köper man med fördel av Stefan Töpler men han ser inte ut att ha några Lasarin inne just nu. Vi köpte våra på enoteket i La Morra för €16. Senare på kvällen käkade vi middag på Trattoria nelle Vigne i Diano d'Alba där vi betalade €15 för en flaska...

Inga kommentarer: