lördag 1 januari 2011

Barbaresco 2000 (Lano)


Barbaresco som är hyfsat mogen - lyder önskemålet för att matcha kvällens ankbröst med kumquat- och apelsinromsås. Vi har en hel del PdB riserva-nollettor liggandes efter Philipsons alla hysteriska prisdumpar i våras, men valet faller, trots detta, till sist på ett stackars uddaexemplar av Lano´s nollnolla. Vi provade nittionian hos Stefan Jensen i påskas och slogs av kraften, pondusen och den närmast perfekta mognaden hos denna.

Az Agr Gianluigi Lano har 6 ha odlingar på gränsen mellan San Rocco Seno d´Elvio och Treiso där man odlar nebbiolo till sin barbaresco på 0.6 av dessa och barbera, dolcetto, freisa och favorita på resterande. Uttaget är lågt - 38-39 hl/ha och metoderna traditionella - stora fat och 14 dagars maceration.

Vi får oss till livs en bastant doftpelare med en intensiv och koncentrerad bärfrukt - bigarråer, jordgubbspuré och amarena - samt både medicinala, florala och minerala sidospår. Varmt läder och skokräm lyckas samsas väl med Vicks Nyquil och nygräddad maräng. Sprängfylld med intressanta toner som får en att dra sig till minnes farfars gamla skinnfåtölj såväl som brasor på torra löv och solvarma ogräsörtiga ängar på den italienska landsbygden.

Smaken är väldigt avrundad med plyschlika tanniner och rysligt sansade syror. Smakprofilen är mörk och svartvinbärssaftig med en mäktig eftersmak. Detta är en, i alla stycken, sober barbaresco med väsentligt mildare framtoning än nittionian. Icke desto mindre är det en alltigenom munfyllande och samtidigt fasligt lättdrucken barbaresco.
Ett toppvin, även om nittionian var snäppet komplexare i munnen.

Vi köpte vår flaska hos Piemontevine i Hilleröd för runt danska tvåhundringen, det verkar dock inte som att man har Lano i sitt sortiment längre. Vilken tur då att man kan vända sig till Winewise som visserligen vare sig har nittionior eller nollnollor längre men däremot årgångarna 2004 och 2005, som vi bestämt kommer att fylla på med på torsdag!

3 kommentarer:

Piemonte Jørgen sa...

Flot beskrivelse af en vidunderlig vin fra Lano ... Barbaresco 2000. Jeg fik meget hurtigt udsolgt af denne vin ... købte de sidste flasker Lano havde i foråret 2010. Men jeg forhandler stadig Lano ... opdateres på min hjemmeside i januar 2011. Har lige nu Lano Barbera, Langhe Rosso og Barbaresco 2006. Også en dejlig, men ung, vin. Skriv til mig på info@piemontevine.dk hvis I vil vide mere :-).
Ciao
Piemonte Jørgen

Italienska viner sa...

Hej Jörgen!

Tack för klargörande. Vet du om det är bestämt om en Vini d´Italia-mässa i vår?

/Patrik

Piemonte Jørgen sa...

Jeg mener det bliver den 11 og 12 marts. Men har ikke fået det konfirmeret endnu og ved ikke hvor det kommer til at foregå. Finder ud af det og vender tilbage :-).
Ciao
Piemonte Jørgen