fredag 21 januari 2011

Barbaresco 2001 (PdB) & Cecu d´la Biunda Roero Arneis 2009 (Monchiero Carbone)


Vi ställer en PdB barbaresco från det ypperliga året 2001 på bordet. Allt som är värt att sägas om den här producenten är förmodligen redan sagt. Vi har provat normale-nollettan flera gånger tidigare men ikväll verkar något stort vara på gång.

Redan vid upphällning direkt ur flaskan får vi oss en rejäl dusch av ståtligt mogen nebbioloparfym rakt upp i fejan. Mycket intensiv och levande körsbärsfrukt krokar arm med magnifikt elegant mineralitet av krossad sten-karaktär. Hela paketet knyts samman av en sober sojaslöja som skvallrar om att det, trots allt, snart passerat ett decennium sedan druvorna började knoppas. Helt underbart att dofta på med sin fräscha mognad och myndiga vitalitet.

Munnen gör ingen besviken med sina tajta tanniner som klättrar uppför tandköttet och strilar nedför tungroten, sirlig syrlighet av vällustigt snitt som dirigerar munkänslan genom att växelvis släppa förbi en saftigt rödaktig frukt och orangea citrussyror. Till ett ljuvligt vitt surdegsbröd och en bit lagrad prästost är detta ungefär så bra det blir. Vinet har precis börjat öppna upp sig i sin mognadsfas och kommer att utvecklas under flera år framöver, har man några nollettor liggandes så rekommenderar jag varmt ett påseende nu - härlig old school-barbaresco!


Arneis från Roero lär vara något speciellt och arneis från Monchiero Carbone lär vara något alldeles särdeles. Druvorna till Cecu d´la Biunda växer i Renesio (som lär vara ursprunget till namnet Arneis) i Canale. Man har 2 ha här, jordmånen är kalkrik lera och finns på 250-300 meters höjd.


Vinet är blekgult och släpper ifrån sig en obligatorisk pärondimma när det hälls upp i glaset. Snart kommer flintrök och stendamm ikapp och lägger fram röda mattan för en riktigt djup fruktighet med ananas, ljus persika och en intressant floralitet. Ett alltigenom angenämt doftpaket med lättgillad aromatik.
Syrorna är dova men effektiva med djup klangbotten, ett fylligt helhetsintryck med väldigt trevlig karaktär. Vi äter en gratinerad hummer till och matchningen är total - vådligt gott.
Det här är riktigt bra men vi tänker prova den enklare Recit innan vi fyller på.

Ad Libitum säljer via BS för 159 SEK (nr 71983)

2 kommentarer:

Henning sa...

Takk for notat på 01 pdb, en stund siden jeg har hatt den. Får prøve en flaske snart. 99 drikker forøvrig også meget bra nå. Det gjør forsåvidt 90, 89, 78... Disse lagrer meget bra:-)

Herren sa...

PdB förnekar sig inte. Kul att läsa om 2001:an - låter helt suveränt! Arneis från Carbone låter spännande. Jag har bara provat några få Arneis viner. Från Roero så är det bara Correggias variant och den kommer jag ihåg som riktigt bra, men dock bara testad på en provning. Kanske dags att begå premiär hos Ad Libitum, jag är ju sedan tidigare frestad av vinerna från Tenuta delle Terre Nere..