torsdag 27 januari 2011

Dolcetto d´Alba 2009 (Baricchi)


Cascina Baricchi har fått en del karga omdömen på sistone, vi har hittills bara smakat kapsylvinet Il tappocorona som vi tyckte riktigt bra om - matvänligt och läskande. Man ska ju döma en producent efter dennes enklaste viner så vi fortsätter med att ta oss an nästa nivå i sortimentstegen: Dolcetto d´Alba.

Natale Simonetta verkar vara en passionerad vinmakare med stor experimentlusta - i produktserien finns både champagne- och ice wine-interpretationer. Han huserar i Neviglie nära Barbaresco och producerar totalt 35000 flaskor om året, dolcetto gör han 4000 flaskor av.

Färgen är brukligt blålila men tämligen skir. Doften lägger ut en söt fruktridå med frutti di bosco och en del saftig reduktivitet a´la italo-pinot. En och annan mineralpust sveper också förbi.
Syrorna är markerade men frukten fyller ut på ett föredömligt vis, nästan tuggbart med en snygg lakritspendang och fin grapefruktbeska som knyter till lite på slutet. Allt som allt en utmärkt dolcetto i fruktig och ren stil.

Svenska importören Avatar är helt ute och seglar i prissättningen med sina 164 SEK. Hjälper man istället Carlo Merolli att "ryde op" så betalar man behagliga 75 SEK/DKK.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag gillar detta. För sina 75kr mycket prisvärt. Men baske mig inte för 164kr! Vet hut.

P.

Italienska viner sa...

Mycket sympatisk mat följeslagare och 75 SEK är ju svårslaget.
Avatar är snett på det även med Trincheros Barbera d´Asti 2003 - 212 SEK jämfört med Winewise 95 DKK...

/Patrik