tisdag 11 januari 2011

Taj Blanc 2009 (Villa de Puppi)


Såhär i början av en, till synes, oändlig räcka oxveckor får man se sig om efter pigga vita viner som kan liva upp tillvaron en smula. Vi noterade att Ingvar provade Villa de Puppis Taj Blanc igår och drog oss till minnes att vi hade en likadan flaska liggande, som vi för övrigt fått av sagde skribent. Kolla förresten in Ingvars internationella debut på Do Bianchis Friuli-blogg.

Taj Blanc 2009 kommer ur flaskan med famnen öppen. Generös aromatik med jasmin, citrusblomster och försommarens alla spädgröna örter i en gigantisk bukett. Karaktären är mineralisk men samtidigt parfymerad utan att vara det minsta påträngande, lättsam men ändå rik - väldigt intressant och lockande näsa.

Munnen fylls ut rejält av de unga men välkalibrerade syrorna och alla de aromatiska elementen från doften återfinns ett efter ett. Stadig eftersmak som lägger tyngdpunkten på fläder och äppelmynta med en mineralisk accent.
Ett svinbra vin i en extremt drickvänlig stil men som är knepigt att få tag på. Colasanti och Winediscoveries har en del av Villa de Puppis viner.

1 kommentar:

Ingvar Johansson sa...

Tack för den pluggen. Kul att ni gillade Taj Blanc. Villa de Puppi har gjort vin länge men börjat buteljera relativt nyligen. Trots mycket lovord i pressen ligger årsproduktionen på under 50.000 flaskor per år och man säljer vidare en stor del av druvorna. Kul om någon hade börjat importera.