lördag 29 januari 2011

Beaune 1er Cru Champs Pimont 2005 (Domaine des Clos)


Vi fortsätter helgen med våra exotiska "ickeitalienska" eskapader. En mustig gryta som fått puttra sedan Opp amaryllis hör ju vargavintern till och föranleder oss att plocka fram sparkstöttingen för en färd bort till Bourgogne-avdelningen i vinkällaren. (OBS ironi!)
Vi stannar vid en nollfemma med det förtjusande namnet: Champs Pimont - känns lovande.

Domaine des Clos finns i Vosne-Romanée och har en lång historia. Sedan 1995 ägs vingården av Grégoire Bichot och omfattar 5 ha i appellationerna Beaune och Nuits Saint Georges. Arbetet i vingården bedrivs enligt ekologiska principer utan konstgödning. Man låter vinet macerera i cirka tre veckor och lagrar det i, upp till en tredjedel, ny fransk ek. Ingen filtrering eller klarning.


Mörkt rubinröd och förvånansvärt tät och intensiv. Här finns bittermandel, linoljefärg, maraschino, slipdamm av plastic padding, tjära, ketjap manis, torr lövbrasa... Piemonte-champ indeed! Efter luftning blir frukten tydligt mörk och en mycket inbjudande anstrykning av calvados lägrar sig över glaset.
Hustrun gissar modern Monforte-barolo - rent av Clerico - innan smaken, med sin totala avsaknad av tanniner, avslöjar att det definitivt inte är Monforte-nebbiolo vi har i glaset.

I munnen har vi en härlig höjd i syrorna, bra kärna med sval körsbärsfrukt som inramas av diskreta mentholstänk och en torr eftersmak som klingar av långsamt. Till vår oxsvansgryta är det bara att lyfta på baskern - ljuv matchning. Gårdagens Ioppa-nittiosexa får också vara med på ett hörn, med den äran, men fransosen härskar.
För en otränad nos och gom känns inte stilen helt typisk, men ett härligt vin är det likafullt.

The Wine Company säljer för 225 DKK.


Inga kommentarer: