tisdag 4 januari 2011

Langhe Bianco 2006 (Roagna)


Någon ingående presentation av Roagna Az. Agr. I Paglieri känns inte direkt nödvändig. Denna ultratraditionella producent verkar de flesta vinintresserade (i alla fall i Norden och USA) ha tagit till sina hjärtan. Spännande och personliga barbareschi och baroli som är sådär lagom svårtillgängliga - bortsett från den fantastiska Pajé-nolltrean och Langhe rosso-nollettan som var vidöppna - såväl som deras mörkfruktiga dolcetto och komplexa barbera. De vita vinerna har dock passerat fullständigt under radarn här hemma så det är med viss spänning vi öppnar en Langhe Bianco 2006.

Färgen ligger åt det mörkt gyllene, nästan bärnstensgula till, tack vare en ytterst kort skalkontakt på 10-12 timmar. Druvsammansättningen är 90% chardonnay och 10% nebbiolo och huvuddelen av frukten hämtas från Cascina Pira i Rocche di Castiglione Falletto och resten från Barbaresco.
Doften är nötig, full av honung, dovsöta äpplen - gulmogna golden delicious med den där lätt oxiderade gravensteiner-knorren - och en lätt petrokemisk antydan av lampolja. Mineraliteten är tydlig och vindlar sig fram mellan järntonerna som bygger på den syreanlupna, nästan brynta, fruktkaraktären. Mycket förförisk och intresseväckande doft som bjuder på både söt mognad och ungdomlig fräschör i samma andetag.

Munnen kläs in av de mjuka syrorna som tar större plats på bredden än på höjden. Härlig munkänsla med små stick på tandköttet och en mäktig äpplefruktighet som kommer igen från doften. I stort sett perfekt balans mellan alla komponenter och de 13 procenten alkohol märks inte alls. Eftersmaken är lång och aptitretande.

Järntonerna fungerar ypperligt till Nils-Emils lax på spenatbädd men det här vinet kan helt klart drickas på egen hand. Ett riktigt intressant och läckert vin i en väldigt personlig stil som vi fick korn på tack vare Goda Vinare.

Nr 73296 i BS eller om man vill ge sig på den purfärska nollnian hos Atomwine för ynka 85 DKK.


3 kommentarer:

Herren sa...

Så där ja! Jag får tillbaka lite minnesbilder av din eminenta beskrivning. "Full av Honung" ringar bekant. Den sista flaskan i skafferiet ligger illa till. Kommer du du lägga beställning på 09:an?

Italienska viner sa...

Vore definitivt intressant att prova det här vinet så pass ungt. Annars tycker jag nog att mognaden är mycket klädsam.

/Patrik

Johan sa...

Jag tycker också mycket om det här. Ett i mitt tycke väldigt personligt vin, jag tycker mig hitta lite toner av jordgubbe till och med.