lördag 22 januari 2011

Montepulciano d´Abruzzo 2008 & Nicodemi 2008


Ett av de distrikt som låtit börja talas om sig i vinets Italien på sistone är tvivelsutan Marche. Inkilat mellan Apenninerna och Adriatiska havet med nästan lika många mikroklimat som USA:s västkust och en lång växtsäsong, som bäddar för hög koncentration, är två starkt bidragande faktorer till att det kommer så många spännande viner härifrån. Jordmånen är ofta av kalkrik moräntyp i inlandsdelen och sandrik lera ut mot kusten, båda dessa myllor brukar få druvan montepulciano att trivas. Klimatet är uttalat kontinentalt in mot bergen och mildare mot kusten med mycket torra somrar.

Fattoria Bruno Nicodemi startades 1970 och har, sedan 2000, drivits av syskonen Elena och Alessandro Nicodemi i Notaresco, Teramo beläget i nordligaste Abruzzo, på gränsen till Marche. Man odlar organiskt, skördar för hand och buteljerar ofiltrerat.
Vi provar två olika Montepulciano d´Abruzzo 2008:or från samma producent.
.

Montepulciano d´Abruzzo 2008 är djuprött och medelintensivt. Doften strålar av blåbär, plommon, tobak och en lätt kryddighet. Stall och diskreta stråk av animaliska toner ger ett rustikt och ärligt intryck. I munnen har vi en välbalanserad matackompanjatör med ett bastant fruktfundament, småstickiga tanniner och väl avvägd syrlighet. Ett mycket gott och välgjort vin i druv- och traktstypisk stil med bioknorr. Snorbra för pengen (84 SEK).Nicodemi Montepulciano d´Abruzzo 2008 är mörkare och tätare. Här bjuds nosen på jordgubbar, kalkigare mineraler och ett lite friskare anslag. Vid första påseendet tycks det nästan en smula slutet. Med lite luft sker inga större mirakel utan doftväskan är intakt fast något mörkfruktigare. Tanninerna är fastare med ett lite kärvt grepp och frukten inte lika charmig som hos systervinet. Något livfullare eftersmak men ett anonymare helhetsintryck.


Lite enklare viner som lär funka bra till vardags, även kvällens maffiga köttbit med pommes Jackson kommer mycket väl överens med den här fruktdrivna vintypen. Vi satsar helt klart på den billigare charmören.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Vilket tempo du håller Patrik ! Jag har också siktat in mig på Marche. Det verkar inte spela så himla stor roll vilken del av Italien man riktar in siktet på. Skrapar man lite på ytan, läser på lite grann och öppnar sinnena så kan vara rätt säker på att hitta något intressant. Vad är egentligen skillnaden på de två vinerna ? År vinifieringen den samma ?

Italienska viner sa...

Ingvar - "No rest for the wicked" och allt det där...
Din fråga är mycket bra och synnerligen relevant, jag har inte hittat någon matnyttig info som reder ut begreppen.

/Patrik

Anonym sa...

Fick hem Nicodemi, Regret och Etna igår från Ad L men missade Terrana. Får testas i nästa runda.

P.