onsdag 5 januari 2011

Sulan möter klacken


På bordet ställs ikväll två syditalienare som ska få frottera sig med Tore Wretmans patenterade stadshotellklassiker: Biff Special. Senapen, äggulorna och Worchestershiresåsen i rätten ställer ganska stora krav på vinackompanjemanget, pugliesen borde ha en hel del solbakad frukt att möta upp med och D´Angelos basaglianico brukar ju vara ett säkert kort, som hellre angriper problemet med matvänliga syror och pikant strävhet.


Duca d´Aragona 2003 är tillverkat av Candido som är en gigantisk lirare nere på klacken med 156 egna hektar och 267 arrenderade, man producerar runt 2000000 flaskor årligen. Druvblandningen är 80% negro amaro och 20% montepulciano som fått ligga 12 månader på barriques.

Det mörka och täta vinet bjuder på kraftig, sötmogen frukt med mandel och espresso i botten. En grönaktig nyans och lite sesamolja smyger sig in på toppen och ger tillsammans en negro amaro-karaktär som brukar vara tämligen lättdetekterad. I övrigt är det ett väl utmognat doftpaket i kosmopolitisk stil där faten är framträdande men likväl snyggt inpackade.
Mycket fylligt med tjock frukt av svartmogna bigarråer och en lite uppfriskande blodgrapebitterhet på sluttampen. Dova syror och inte mycket till tanniner men fungerar bra till maten med sitt slicka, lite maffiga uttryck. Inget fel på det här men stilen är för anonym, skulle kunna komma från vilken del av världen som helst.

Finns i BS, nr 73314.


Aglianico del Vulture 2006 från D´Angelo i Monte Vulture i nordvästra Basilicata. Detta är basaglianicon - 100% aglianico som efter lång maceration får ligga 20 månader på 50 hl-botti.

Mycket distinkt aglianico-aromatik med körsbärsparfym och ljusa örttoner. Samlad och välkomponerad doftkorg som vecklar ut sig i florala och minerala toner runt den läckert transparenta fruktkärnan. Rent och skinande som en fjord i solnedgång men samtidigt en smula oberäknerligt, för bakom lurar kryddorna och de mörka, lite tjärlika nyanserna.
I munnen möter vi en slank, nästan senig sprinter som oförtrutet låter sina spänstiga syror och finlemmade tanniner ta sig an och förena sig med matens sälta och fett. Mycket bra matvin i en hederlig och ursprunglig stil.

Finns hos Carlo Merolli för 85 SEK/DKK eller på SB för 137 SEK. Finare Vinare har testat ett gäng D´Angelo tidigare: här och här medan Goda Vinares omdömen kan beskådas här.

Inga kommentarer: