fredag 24 september 2010

Barolo Ginestra 2005 (Paolo Conterno)


Då och då behöver man påminna sig själv om varför man har snöat in på en viss vintyp, druva eller region. Vi har ju utvecklat en viss faiblesse för Piemonte och allt vad det har att erbjuda, sällan eller aldrig skiner orsaken till detta "vägval" i en klarare dager än när man korkar upp en flaska från Paolo Conterno.

Vi kollar av Barolo Ginestra 2005 som golvat oss tidigare. Vi har 1997, 1999 och 2004 liggandes men nollfemman har varit så välkomnande att den känns mest angelägen att återknyta bekantskapen med. Samt det svårförbisedda faktum att vi har överlägset flest flaskor av denna årgång...

Utseendet är alltjämt mycket vitalt med en klart rubinröd mörk nyans. Doften är omedelbart på tå med sin koncentration och ett nästan laserlikt fokus. En elegant rödfruktighet med ett omgärdande moln av limstift och varmt däckgummi river igång aromkavalkaden som bara får oss att sitta och fånle. Ett rikt doftspektrum som tar oss igenom hela bärkatalogen och bjuder vidare med alla upptänkliga nyanser av den mörkare tjär-, asfalts- och lövbraseportföljen.

Tanninerna är ovanligt finpulvriga i den här årgången - exempelvis 99:an och 03:an var mer åt det grovhuggna hållet. Syrorna är omfattande med ett brett register men en liten puckel utkristalliserar sig åt mandarin- eller klementinhållet, dvs med en angenäm underliggande sötma som håller emot. Eftersmaken är fortfarande imponerande lång och helheten känns återigen som en fullträff. Det här håller definitivt sin plats bland mina favoriter topp-5.

(19p/20)

Vi rekommenderar varmt Boller-Weine för inköp - €34 (samma som ex-cellar) och en av marknadens billigaste frakter: €10 för 12 flaskor.
Vi besökte producenten förra året och kommer förhoppningsvis att göra ett återbesök i början av november.


I lördags var vi, tillsammans med Billigt Vin-Jörgen och HSÄ, inom den italienska stormarknaden SuperMarco på Fiskerihavnsgade bakom Fisketorvet och blev mycket glatt överraskade. Suveränt sortiment av det mesta i italiensk mat- och dryckesväg till mycket humana priser och fullsmockat med folk som faktiskt handlade! Dylika institutioner har annars en tendens att vara väldigt dammiga och hutlöst dyra men inte här inte. Vi köpte bland annat en bit Toma Piemontese som var precis så god som man bara drömmer om när man annars inte har tillgång till den - 140DKK/kg tycker vi dessutom är ett kanonpris. Klockrent till kvällens barolo!


3 kommentarer:

Anonym sa...

Vi betalade 50 Euro per styck när vi köpte en låda i somras. Det är ett välidgt gott vin.
Trevligt besök som vi tog utifrån tips från din blogg. Vi har en plan om att återigen åka till Nizza Monferrato nästa år.
Jag kommer att fortsätta att titta på din sida och se om du kommer med bra tips.
34 Euro för Barolo Ginestra är ett fantastiskt bra pris. Har du lyckats få en sändning av dom hem till Sverige.

MVH
//gm

Italienska viner sa...

Hej gm!

Wow, €50 låter som ett rövarpris - betalade ni detta hos P.C? Låter i så fall som presumtiv hybris efter GR-utmärkelserna, vi ska nog ner och ta dem i öronen! €50 är ju riserva-pris.
Vi köpte av Boller-Weine och fick det hemskickat till dörren.

/Patrik

andersuw sa...

Om inte Boller Weine ändrat pris sedan sist är också frakten till Sverige ovanligt billig: Bara 10 euro för 12 flaskor. Och Paolo Conterno är inte heller det enda av intresse de har att bjuda på i sortimentet.