torsdag 2 september 2010

Querciabella Chianti Classico 2007 (Agricola Querciabella)


För att rycka upp oss efter gårdagens trista chiantiupplevelse och påminna oss om hur underbart det kan vara med sangiovese, och med ljuvliga Montevertine 2007 i färskt minne, öppnar vi en Querciabella 2007 som golvar oss med en uppercut i form av en fruktbukett av guds nåde. Snacka om vitalitet, drickbarhet, friska syror och, i brist på något bra svenskt uttryck, lipsmacking pleasure. På pin kiv plockar vi fram gårdagens Nipozzano 2006 för en jämförelse och det är bara att konstatera att den är inte ens på samma parkeringsplats i samma bollpark.

Querciabella ägs av Sebastiano Cossia Castiglioni som sedan 2000 driver vingården helt efter biodynamiska principer. Man är extremt kvalitetsmedveten och lämnar inget åt slumpen vilket har givit gården hög status i området. Målsättningen är att göra terroirpräglade viner med respekt för traditionen men utan att göra onödig åverkan på miljön. Sebastiano vurmar exempelvis för honungsbiets framtid och har anlagt massor av kolonier på sina ägor men samlar inte in honungen utan låter bina leva som i reservat.
Chianti Classico 2007 utgörs till 95% av sangiovese och 5% cabernet sauvignon som växt i kalk- och skifferrik lera.

Som sagt, ett rejält skepp med frukt och bär kommer lastat direkt i glaset - vinbär, hallon, körsbär, lingon, sötmogen persika och gula plommon. Ett knippe färska örter som hämtade ur en toscansk garrigue - rosmarin, salvia, äppelmynta och timjan. Här finns också lite mörkare toner av sötlakrits och läder som kompletterar paletten och ser till att skapa harmoni och balans.
I munnen slås man av den solida strukturen med ljuvt eleganta syror som möter upp fett och sälta i maten. Fruktigheten är lika charmerande i smakbilden som i doften, munkänslan är helt oklanderlig med snygg mineralitet som ger finpulvrighet och en eftersmak som är frisk och hyggligt lång.
En rejäl upprättelse efter gårdagens dikeskörning må jag säga.

(17,5p/20)

Atomwine säljer nollsjuan för 129DKK och tar just nu upp beställningar för nollåttan som säljs för fyndpriset 99DKK. Känns närmast som ett kassaskåpssäkert kort.

15 kommentarer:

Syrah sa...

Visst är vinet fantastiskt! Nollsjuan kostar 229:- på SB beställningssortiment.... Prova även det vita. Deras vita Batàr är bland det godaste vita jag druckit.

Vi besökte dem förra sommaren (besök måste bokas i förväg), och trodde vi var på fel väg för det var endast en liten slingrig vit toskansk grusväg dit. De hade ansökt om att få bredda vägen och asfaltera men fått avslag på att vägen är ett så typiskt toskansk inslag så den får inte förändras. K-märkt väg alltså!

Italienska viner sa...

Hej Syrah!

Lovande prognos du ställer ang Batár som vi just beställt nollåttan av!

Men ärligt, vem behöver SB när Europa kryllar av pigga handlare som gladeligen skickar grejerna hem till dörren?

/Patrik

Anonym sa...

Jag tycker det kan vara mycket praktiskt om vinerna finns på SB. Man köper en flarra och utvärderar och lägger sen beställningen utomlands om det är intressant. Min budget är iallafall inte där att jag köper 6-12 pack osmakat och att köpa en provflaska blir väldigt dyrt med den frakt som ska på.

P.

Italienska viner sa...

P - Självklart är det praktiskt om vinerna finns tillgängliga via landets enda försäljningskanal. Tyvärr blir ju sortimentet vådligt smalt, inräknat BS, om du jämför med vad som erbjuds i exempelvis Danmark.

/Patrik

Finare Vinare sa...

Oj, vad trevligt! Querciabella är en gammal favorit från det glada 90-talet men det verkar som de lagt in överväxel på senare år. Särskilt nollsexan var ju ruggigt fin, men charm verkar vara melodin i de bästa chianti- nollsjuorna.

Bra med påminnelse om Atomwines priser.

Italienska viner sa...

FV - Visst verkar man kunna hitta tillgängliga och charmiga chianti-nollsjuor? Har ni pejlat någon nollåtta?

/Patrik

Anonym sa...

@IV : Instämmer. Det är väldigt trist att vara vinintresserad med SB som butik. Var in idag och hämtade lite beställt och 9/10 kommer ut med lådvin i handen. Och det är få företag som inte styr portfölj efter vad marknaden vill ha. Endast de små nishade klarar att hantera just detta. Vill man gå stort anpassar man sig. Vill man ha roligt gör man det man vill men man kommer aldrig bli rik på det. Men jag är glad det finns folk som prioriterar roligt framför pengar. Det gynnar oss :)

P.

andersuw sa...

Tack för en intressant och lovande rapport Patrik! Som av en händelse råkar även vi ha ett ex av Querciabella -07 liggande i avvaktan på provning. ;-)

Anonym sa...

Hur är deras Mongrana 2007 (Maremma) tro?

Anonym sa...

Hämtade precis ut en Querciabella Chianti Classico. För er information så får man dock 2008 års karosseri nu från BS även om det står 2007 fortfarande.......

Men jag tog den ändå och knäcker den till helgen så blir det påfyllning från Atomwine om den sköter sig som förövrigt säljer för sanslösa 99DKK just nu vilket är 100kr billigare per flaska.. Fantastiskt med dessa nya dörrar som öppnats upp. Tack.

P.

Italienska viner sa...

P - Atomwines pris är nog ganska svårslaget... Kom tillbaka och berätta om nollåttan, vi har lagt beställning men en "sneak preview" är aldrig fel.

/Patrik

Anonym sa...

Precis tagit ett par glas av 2008. Ska påpekas att jag inte druckit 2007 än men tycker att beskrivningen av 2007 går igen i 2008. Det är en fruktig och ganska len Chianti och jag hade kanske förväntat mig liiite mer motstånd och bett i tanninerna. Till en kraftig köttbit kan den nästan bli för snäll. Dock väldigt skönt att slippa eken som så ofta trasar sönder dagens viner. Här kan man nästa slicka på druvklasarna och det för mig till känslan av att dricka en sydfransk 07a.. Ni vet känslan. För min del blir det iallafall en ny beställning och det här kommer nog bara bli bättre med ryggläge några år även om jag kanske har svårt att se några mirakel bakom dörren.

Beställningen går mot grannlandet med 100kr rabatt per flaska.

P.

Italienska viner sa...

Mmm, låter bra. Tanniner är inte något man finner i nollsjuan heller - mer av ett slags gipspulvrighet i munkänslan. Men jag tycker det låter som att nollåttan är av samma tillgängliga stil som nollsjuan och kan sörplas tämligen omgående?

/Patrik

Anonym sa...

IV: Jag har absolut inget emot att sörpla 08 redan nu :). Det bråkar inte direkt och finns inga vassa kanter och bråkiga hörn som vill tämjas. För sina pengar är det ju inget annat än ett fynd i min värld och jag stoppar ändå undan några för att se om det ger bättre utdelning med något år på nacken. Man blir dock lite bitter när SB tar 230kr för något Danmark tar 122kr för.. Orättvist. Men bra man nu erbjuds möjligheten att frossa lite i nya möjligheter!

P.

Anonym sa...

IV: Jag har absolut inget emot att sörpla 08 redan nu :). Det bråkar inte direkt och finns inga vassa kanter och bråkiga hörn som vill tämjas. För sina pengar är det ju inget annat än ett fynd i min värld och jag stoppar ändå undan några för att se om det ger bättre utdelning med något år på nacken. Man blir dock lite bitter när SB tar 230kr för något Danmark tar 122kr för.. Orättvist. Men bra man nu erbjuds möjligheten att frossa lite i nya möjligheter!

P.