fredag 10 september 2010

Ghemme Bricco Balsina 2004 (Ioppa)


Det duggar tätt med oemotståndliga erbjudanden i e-postlådan nuförtiden. De flesta härrör från frestaren i Holte som, likt Pavlov, pinglar i sina klockor så att salivproduktionen sätter fart hos oss som helt aningslöst öppnar alla dessa mailerbjudanden.
Det senaste är en 12-pack med ghemme från Ioppa - tre flaskor vardera av 1996, 1997,1998 och 1999 för 1300 SEK. Ett erbjudande man inte kan avvisa och som gör oss nyfikna på hur producentens prestige-ghemme från 2004 kan tänkas smaka.

Bricco Balsina är en sydvästvänd backe i Romagnano Sesia, Ghemme nordväst om Novara. Jorden är porfyrisk och mineralstinn med vulkaniska inslag och man låter vinet ligga till sig på begagnad ek under 24 månader.

Färgen är åt det portvinslika hållet med klara tegelreflexer och intensitet av mellanklass. Efter någon timme i karaff kan vi andas in en violbukett och solvarma jordgubbar som ger ett tillgängligt och lättsamt intryck. Detta förändras emellertid efter en ganska kort stund då svamp, tjära och ketjap manis kommer in och komplicerar bilden. Saker och ting blir inte enklare när ett lass fuktig singel och en stilig kryddighet med garam masala vill vara med i leken. Allt finner till slut sin plats och canvasen är mer eller mindre helt täckt och i ljuv balans - veramente molto elegante!

Smakbilden är tydligt utkarvad med finstilt strävhet och fruktsyra som arbetar mot samma mål. Vi kan konstatera att vi troligen är minst tio år för tidigt ute men vinet har trots detta något syndigt lättdrucket över sig. Man sväljer stora klunkar åt gången och låter sig läskas av den nordligt svala nebbiolofrukten. Ruggigt förföriskt!

Vinet gjorde tydligen inte bort sig när det dök upp som blind dark horse vid en baroloprovning för ett tag sedan och jämförelserna med kusinen i söder är såklart svåra att värja sig emot. Jag tycker nog att detta trots allt är något helt annat med sin friska mineralitet och mycket finlemmade syrlighet - en stil som vi har fallit pladask för på sistone. Det här är ett ambitiöst vin helt utan pretentioner - bara lustfylld elegans. Och missa nu för guds skull inte gamlingarna!

(18p/20)
Bricco Balsina kostar 245 DKK vid köp av en flaska hos Carlo Merolli.

5 kommentarer:

svenssonsmakaren sa...

Jo man tackar, lägenrapport som inte kan komma lägligare. Undrar vad som kan få oss att värja oss mot de frestande danskarna ;)..

Italienska viner sa...

I allmänhetens tjänst vet du Svensson :-)

Märk väl att detta är en cru-ghemme som började produceras 2008 så gamlingarna som Carlo rear ut är "normale"-ghemme. Dock vet jag ej om Bricco Balsina ingick i bröderna Ioppas ägo under slutet av 90-talet för i så fall ingår ju troligen den juicen i normalen.

/Patrik

andersuw sa...

Även vi passar på att följa den nya Ghemme-trenden genom att testa en Antichi Vigneti di Cantalupo, Collis Breclemae 1997 (18 € på rea i Tyskland) till wokad vildand så här på söndagskvällen. Den sköter sig med den äran. Väldigt fint utmognad, med avslipade tanniner men friska syror. Perfekt nu, men bör inte stanna särskilt länge till i källaren.

Italienska viner sa...

Låter smaskens Anders, köpte ni vinet färdiglagrat? Låter som ett kap.

Ang Ioppas åldringar så fick jag ett klargörande mail från Carlo:


"Her er det svar jeg har fået fra Giorgio Ioppa angående de gamle Ghemme:
de er produceret med druer fra fire forskellige vinmarker, herunder SantaFé,
fordi dengang blev den ikke fremstillet som separat cru. Bricco Balsina blev
beplantet i 1999.

Ciao,

Carlo"

/Patrik

Her på det gamle sprog:

Le vecchie annate sono state prodotte in 4 vigneti diversi compreso Santa Fè
perchè allora non venivano prodotti i Cru, il vigneto dove produciamo il
Bricco Balsina è stato piantato nel 1999.

andersuw sa...

Ja, vi hade turen att hitta dem färdiglagrade och till det priset är det förstås ett smärre fynd. Tyvärr tog de (begripligt nog) slut rätt fort och jag vågade inte chansa på mer än två pavor utan att ha provat först.

Tack för uppdatering rörande Carlos erbjudande. Ett frestande erbjudande är det förstås men det är lite synd att man måste slå till på en hel 12-pack utan att ha möjlighet att prova lite först.