torsdag 30 september 2010

Valdibà Dolcetto di Dogliani 2007 (Osvaldo Barberis)


Dogliani är sedan länge ett spännande dolcetto-område med många ambitiösa producenter. En av dessa är Osvaldo Barberis som på sina 5 Dogliani-hektar odlar dolcetto och barbera medan hans 2 hektar i Monforte är beklädda med nebbiolorankor. Stockarna är i genomsnitt 30 år men de äldsta är uppåt 75 år gamla. Gården är certifierat biodynamisk och man föder dessutom upp piemontesiska biffkor. Användandet av svavel är minimalt och man låter dolcetton macerera i 6 dagar innan den lagras på ståltank.

Vinet har en mycket mörk färg och är osedvanligt tätt. Doften är rikt fruktig med klara toner av körsbär som kläds med bittermandel och viol. Strukturen är elegant och på många vis mer lik barbera än den "lunchdolcetto" som vi är vana vid. Smaken har ett annat djup med tydligare fruktsyra och avsevärt längre eftersmak. Ett intressant vin som helt klart väcker vidare intresse för den här DOC:n såväl som regionens superiore-variant som sedan 2005 har blivit DOCG.

(15p/20)
Köpt hos Stefan Jensens Winewise för 85 DKK.

3 kommentarer:

andersuw sa...

Kul att se att ni rör er in mot våra jaktmarker på Dolcettofronten. Barberis har vi skam till sägandes inte provat ännu även om namnet är bekant. Valdibà är hur som helst klassisk Dolcettomark och utsikten däruppifrån (som vi hade tillfälle att beskåda när vi hälsade på hos San Fereolo) fantastisk. Besök kan rekommenderas bara av den anledningen!

Italienska viner sa...

Jodå Anders, vi är ju inte HELT opåverkbara. Nästa dolcetto till rakning är från Ovada : Nuova Abazzia di Vallechiara´s Costa Belletti - något du har provat?

/Patrik

andersuw sa...

Vi är tyvärr helt okunniga vad beträffar Ovada. Tror skam till sägandes att vi inte druckit en enda. Det verkar inte heller helt lätt att få tag i dem, särskilt inte i Doglianitrakten. ;-)

Men vi lovar göra vad vi kan för att bättra oss.