fredag 17 september 2010

Cuvée 161 Terre Bianche 2008 (Sella & Mosca)


Ett vin som kostar 129 SEK och snuddar vid 15 poäng i Munskänken måste kollas upp å det omedelbaraste. Vi litar i och för sig på Rickard Albin men betygsättningen i Munskänken tenderar att korrelera ganska direkt med prislappen och ett vitt vin som renderar 15 poäng brukar kosta åtminstone 200 SEK...

Druvan heter torbato och är en strikt sardinsk angelägenhet och producenten heter Sella & Mosca som är härskare över den sardinska vinindustrin. Man har mellan 500-600 ha odlingar och ägs numera av Campari group. Svensk importör är Matric Italgross.

Gyllengult i färgen och med en omedelbar doft av honung och sträva gråpäron. Ganska ymnigt och inbjudande i ett slags loire-chenin-blanc-stuk fast lite mer av allt. Oljigt och visköst med fikonmarmelad och burkpersika i fonden fast med ett piggt sockerdrickesting i förgrunden som nog kan översättas i mineralitet. Efterhand som temperaturen stiger blir det mer sötmogna chardonnayvibbar över det hela. Allt som allt ett angenämt och kul vin att sniffa på.

Munkänslan är också lite åt det feta och vaxiga hållet till. Trots detta en fin syrlighet och ett gott löd i frukten som ger en ganska fyllig smakbild. De tre månaderna på små begagnade fat ger ytterligare skjuts åt helheten och bidrar med lite rostad avrundning på slutet.
Ett ämabelt vin utan några alltför komplicerade krusiduller.

(14p/20)

4 kommentarer:

Rhônarna-Micke sa...

Så det blev lite Sardinien till slut? :-)

Italienska viner sa...

Tis is merely the beginning, not the end...

Vi provar Tanca Farra´ snart. Skulle vara kul att rota fram lite småskaliga odlare med de här spännande druvorna.

/Patrik

Anonym sa...

Riktigt gott!

Italienska viner sa...

Eller hur?