måndag 27 september 2010

Spätburgundershootout

Vi tar bussen till metropolen Bjärnum i djupaste Göinge för ett djupdyk i tyskt vinmakeri på toppnivå. Lokalbussarna har nya förinspelade speakerröster som nogsamt meddelar vad det är man passerar och var man stannar. Det riktigt komiska är att den här kvinnorösten talar en nästan absurt övertydlig göingska som förmodligen kräver att man ska vara infödd göing för att inte brista ut i skratt. Allt som sägs börjar i ett högt röstläge och avslutas ungefär en kvint lägre och alla långa vokaler är så där snällt avrundade på genuint nordskånskt manér. Häftigt - känns lite närproducerat liksom! Jag åker inte buss så ofta kanske jag ska tillägga...

Vännerna J & H har kommit över en låda av Badenproducenten Weingut Hubers samlade spätburgunderarsenal som ska jämföras med en representant från Pfalz, en från Ahr och slutligen en utböling från Bourgogne, instoppad som en joker. Vi provar halvblint i vanlig ordning vilket ska visa sig vara en utmaning av episka proportioner - vi dricker nämligen spätburgunder ungefär lika ofta som jag åker buss.

Första glaset är nästan rödlila med god transparens. Smörkola och mycket söt frukt i form av solvarma mosade jordgubbar och en del jordiga toner. Känns som druvorna fått mogna ut och utvecklas ostört. Smaken är mycket fyllig med bra syrlighet. Bra tryck i helheten och eftersmaken är behaglig och lagom lång. Mycket sympatiskt vin men omöjligt för våra otränade gommar att placera geografiskt. Det är i alla fall inte bourgognen?

Blauschiefer Spätburgunder 2008 (Meyer-Näkel) Aha, provningens enda Ahr-representant. Bra vin i en stil som är lättgillad och absolut något att hålla ögonen på framöver. Vi har väl alla läst Finare Vinares utomordentliga reportage om producenten och området från i våras. Nr 95406 på SB, 199 SEK och det finns gott om flaskor kvar.


Det andra glaset ser lite mattare ut med en dovröd färg och lätt dimmig transparens. Avsevärt mycket hårdare fatrostning än vad vi är vana vid - kalaspuffar så det står härliga till. Frukten är parfymerad på ett elegant sätt med marschino, bittermandel och krossade persikokärnor. I munnen är syrorna livliga och frukten frisk men fatprägeln är överväldigande - ambitiöst men på tok för rostat.

Hecklinger Schlossberg Spätburgunder GG 2007 (Huber) En Grand Cru från Hubers Schlossberg som har den ljusaste och lättaste kalkhaltiga jordmånen av hans GC. Den här ska vara den mest mineralstinna av Hubers spätburgundrar och vi kan inte låta bli att förbryllas över varför man så ivrigt försöker dölja det med den massiva fathanteringen? Inte vidare imponerande. Kostar €28 när man köper direkt av producenten.


Tredje glaset stinker dansk ostbutik och nästan sticker i ögonen av alla reduktiva toner. Det luftas emellertid ur ganska snabbt och fram träder en eminent fruktmognad med tobak och lakrits i kanten. Riktigt komplext och intressant att snusa på. I munnen möter vi en närmast piemontesisk syrastruktur och fin utbredd fruktighet i alla register. Mycket trevligt!

Spätburgunder Spätlese trocken 2005 (Ökonomierat Rebholz) Vår man i Pfalz alltså. Ett ypperligt intressant och trevligt vin men jag vågar inte uttala mig om huruvida detta är särskilt typiskt? Moestue Grape Selections importerar och i BS lovas man 2006 men får tydligen 2005. Nr 73259 kostar 199 SEK.


Glas nummer 4 är väsentligt mörkare än de tidigare. Fin sötma i doften som samsas med charkuterier, rödmogna bär och petroleumångor. En del jordiga subtoner kryper fram och trivs i hop med frukten. Gott djup i smaken och faktiskt en del tanniner. Eftersmaken är längst hittills men inte elegantast. Hade vi haft en Côte Rôtie i uppställningen hade jag gissat på denna men nu kanske det är bourgognen?

Vosne-Romanée 2006 (Domaine Gros Frère et Soeur) Mycket bra vin i ganska tuff stil och absolut det bästa till kalkonmiddagen som följde efteråt. Kom tillfälligt i vintras (?) och kostade 395 SEK.


Femte glaset ger oss nypon i den lite renare och enklare stilen. Pigg balans med fin syrlighet och läskande friskhet. Ett ganska torrt avslut med tobak i svansen. Riktigt bra grejor - no nonsensevin. Borde vara Hubers enklaste?

Malterdinger Spätburgunder 2008 (Huber) är Hubers "village" från 12-20 åriga stockar. Rent, fint och funktionellt vin för €9.


Glas nummer 6 har en stor, pampig och komplex doft med massor av skogsbär, en smula undervegetation och en aura av majolikaglasyr kring sig. Klassiga syror och liksom lite pepprig tanninstruktur. Suverän balans - absolut mest komplett hittills tycker jag. Ljuvlig juice färdig att dricka subito!

Bombacher Sommerhalde Spätburgunder GG 2007 (Huber) Ännu en Grand Cru från Huber, just denna lär ha en rödkalkig jordmån med högt järninnehåll. Kostar €22.


Sjunde glaset känns mer mineralisk än de tidigare. Elegant kärnfruktsparfym med aningen syntetiska frukttoner som tränger på. Munnen känns lätt tanninanstruken och syrorna är på plats. Absolut ett toppvin men kanske lite för tillrättalagt.

Wildenstein Spätburgunder Reserve 2007 (Huber) Hubers topp-pinot från Bienenberg känns väldigt solid men blir inte favorit hos någon. Priset springer nu iväg till €39.


Åttonde glaset har en del reduktiva toner som förvandlas till tobak så småningom. Här känns faten mer integrerade än hos några av de andra. Frukten är stor, mörk och rund. Järntoner åt blodhållet kommer fram. Fin munkänsla och lång eftersmak. Ett par av oss tycker att detta smakar "dyrt".

Malterdinger Bienenberg Spätburgunder GG 2007 (Huber) är en av de enklare Grand Cruerna men en elegant rackare för €22.


Sista glaset känns nästan blommigt med riktigt rödmogen frukt. En del andrahandsaromer trollar lite med näsborrarna och svaga pustar av rengöringsmedel ger sig till känna. Fett tryck i frukten men syrorna är något mer avrundade än de tidigare Hubervinerna. Känns väldigt välmakat i mycket drickvänlig stil. Det här gissade jag kunde vara toppvinet.

Alte Reben Spätburgunder 2007 (Huber) Men så fel har jag... 1er Cru-vinet som görs av druvor från 20-40 åriga stockar och kostar €15 utnämns härmed till kvällens fynd.


28 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Det kan man kalla en djupdykning. Jättekul att läsa. Varken jag eller Jörgen föll för Meyer-Näkels instegsvin när vi provade i somras. Jag tyckte det var på tok för snällt och inställsamt med för mycket fat och jag gick aldrig vidare. 05:an från Ökonomierat Rebholz låter ju däremot superintressant och till vettigt pris dessutom.

Italienska viner sa...

Provningsordningen föll sig så att de första fem vinerna var extremt olika och de sista fyra var väldigt lika. Meyer-Näkel var en utomordentlig gomöppnare och kändes helsolid där i början - men som du säger; väldigt snällt.
Rebholz var funky stuff - absolut något för din palate Ingvar! Även vi fyller nog på med ett par flaskor.

/Patrik

Côtes du Råå-ån sa...

Jag var nere i Alsace i augusti och passade på att slinka över floden, in i Baden, för ett par stickprov. Vi besökte Andreas Laible och Dr. Heger och visst är det bra grejor. Dr. Hegers viner från vulkaniska Kaiserstuhl tyckte jag var häftiga med sin tydliga terroir. Förutom Spätburgunder gör de ett par knastertorra rackar-rieslingar som fick följa med hem.
Priserna låg runt 200 SEK för de bästa Rieslingarna och den bästa Spätburgundern gick loss på det dubbla. Riktigt fyrahundrakronorsgott var det inte.

andersuw sa...

Låter som en trevlig provning Patrik. Vi har tidigare testat Hubers Alte Reben och Bienenberg "R" i årgång 2005 och var synnerligen tillfreds med bådadera. Efter en snabbvisit i Malterdingen med omnejd i somras har vi även 2008 Malterdinger liggande i avvaktan på provning. Meyer-Näkels Blauschiefer 2008 testade vi förstås när den dök upp på SB i våras och tyckte den skötte sig såpass bra att det blev påfyllning i källaren.

Dock är jag lite brydd över dina prisuppgifter. Exempelvis brukar Hubers Malterdinger (som egentligen inte är ett "byvin" utan från yngre stockar på cruläget Bienenberg) gå lös på ca 15 euro, inte 9. För Alte Reben brukar man få betala runt 25, inte 15, för GG-vinet Bienenberg "R" runt 35 snarare än dryga 20 och för Wildenstein ca 60 snarare än ca 40. Har du hamnat ett snäpp fel i prislistan eller är det dina vänner som travat på ett reafynd?

Finare Vinare sa...

Intressant att läsa, Patrik. Huber är helt oprövad mark för oss.

Vi testade Rebholz' 2005 Spätburgunder hos Moestue nyligen och blev knappast imponerade av den. Där fanns iofs också ett förkrossande jämförelsematerial från bourgogne, men det var något med stilen som inte slog an på samma sätt som exempelvis Becker eller Kreuzberg. Däremot fann vi Rebholz' 2007 Riesling Muschelkalk vara helt enastående!

Blauschiefer kom vi på oss med att fylla på av så sent som igår. SB-priset är ju stort sett samma som hos Meyer-Näkel i Dernau! Det är nog förresten sista gången vi vi ser det vinet i ordinarie....

Italienska viner sa...

Anders - Priserna är Hubers ex-cellar, sedan tillkommer förstås frakt (€32 för 6 flaskor).
"Village" är f ö Hubers egen tolkning på Malterdingern.

Unsere Weine und Sekte September 2010

Redwines


2008er >> Malterdinger << Pinot Noir 75 cl 9,39 €
from 12 – 20 years old vineyards. Our „village“

2007er >> Alte Reben << Pinot Noir 75 cl 14,71 €
From 20 – 40 years old vineyards, our „Prmiere Cru“

2007er Malterdinger Bienenberg Spätburgunder >> GG << 75 cl 21,76 €
Grand Cru from the sight Bienenberg, characterized by yellow to redish limestone,
very elegant, long lasting, spicy, needs time to show potential,
decanting recommended when still young

2007er Bombacher Sommerhalde Spätburgunder >> GG << 75 cl 21,76 €
Grand Cru from the sight Sommerhalde, charcterized by red limestone
due to a very high iron content in the soil big fruit,
well balanced tannin structure, charmingt.

2007er Hecklinger Schlossberg Spätburgunder >> GG << 75 cl 28,24 €
Grand Cru from the steep slope sight Schlossberg, charcterized by a a very light,
white to yellow colloured shell limestone.
Mineralic, young and poerfull fruit, deep, warm and rich Pinot Noir.

2007er Wildenstein Spätburgunder >> Reserve << 75 cl 38,82 €
Our Top Pinot Noir „Wildenstein“ comes from a little and very spezial part
of the sight Bienenberg the Bienenberg , where Cistericens monks, coming
from Burgundy already cultivated Pinot Noir. Red and yellow shell lime in their purest form
with a high iron content in the soil. Deep Mineralic, very playful, outstanding elegant fruit,
fine structured tannins, biggest potential for agiung, Wildenstein par excellence.

/Patrik

andersuw sa...

Intressant att det är så stora skillnader mellan ex-cellar och vinotekspriser i Hubers fall Patrik. De priser man hittar i wine-searcher och som jag själv betalt när jag provat Hubers viner ligger som sagt ett helt snäpp högre. Malterdinger kostar som Alte Reben, Alte Reben som GG, o.s.v. Men nu vet jag i vart fall på vilket ställe jag skall handla nästa gång. ;-)

När det gäller detta med "village" tänkte jag mest på vad Huber själv säger om Malterdinger i presentationen av vinet på hemsidan:

http://www.weingut-huber.com/shop/article/596

Det hette tidigare Malterdinger Bienenberg men när "R"-versionen blev GG kunde/ville han inte längre använda den beteckningen på standardvarianten.

Italienska viner sa...

Anders - Tankeväckande att det är så stora skillnader i pris i det här fallet. Sympatiskt att handla direkt av odlaren och till så här mycket bättre pris är det ju inte mycket att tveka om.

FV - Vi älskade Rebholz´lite truliga och svårflörtade stil - ganska så stick i stäv med resten av startfältet. Huber är absolut värda en uppkollning, vi kommer att fylla på med Alte Reben 2007 och Sommerhalde 2007.

/Patrik

andersuw sa...

Hmm. Mysteriet tätnar. Skrev själv en rad till Huber för att även få fraktpriserna inom Tyskland (som är av intresse i mitt fall) och fick följande listpriser (inkl moms):

Malterdinger 2008 14,90
Alte Reben 2007 25,00
Malterdinger Bienenberg "R" 2007 37,00
Wildenstein "R" 2007 66,00

Italienska viner sa...

Tjo! Detta får en ju att stilla undra vad det var för prislista våra bekanta fick handla efter? Exportlistan?

/Patrik

andersuw sa...

Ja det kanske var ett misstag av mig att skriva på tyska när jag beställde listan. ;-)

Får kanske be hustrun att göra ett nytt försök på engelska så att vi får den rätta versionen. ;-)

Apropå ingenting kan jag också rapportera att vi igår avnjöt den bästa Langhe Nebbiolo vi någonsin smakat. Den var signerad Giuseppe Rinaldi 2007. Sagolikt bra. Men så är det också i praktiken en Barolo så när som på lagringstiden. Enligt uppgift görs den på den must från Ravera som Giuseppe får över sedan han fyllt sina botti för Barolo Cannubi San Lorenzo Ravera.

Det var också första smakprovet på vad årgång 2007 har att bjuda i Nebbioloväg. Om den genomgående är så här stundar härliga tider. Väldigt fin att dricka redan nu men i motsats till vad som brukar vara fallet när det gäller tidiga årgångar inte ett dugg blek, tunn eller kraftlös utan med verkligt fint bett.

Italienska viner sa...

Rinaldis LN 2007 låter som något att leta efter. Vi håller som bäst på att boka besök inför stundande Piemontetripp - kanske Giuseppe Rinaldi skulle föräras ett dylikt?
Vi har just bestämt träff med Scarzello i Barolo.

/Patrik

andersuw sa...

Kan definitivt tillstyrka ett besök hos Scarzello. Hans Vigna Merenda tillhör våra favoriter. Vi har 01:an i källaren och 04:an som vi drack på Giardano da Felicin i Monforte i somras var lika bra.

Giuseppe Rinaldi är ju lite av en legend så säkerligen värd att besöka redan av det skälet. Men efter vad jag hört är Giuseppe tämligen bohemisk och inte alltid så bra på att passa inbokade tider. Men om han inte är hemma kan ni alltid svänga in hos Giacomo Grimaldi ett stenkast därifrån. Inte så heltraditionella viner som Rinaldi men nog så trevliga ändå.

Rinaldis Langhe Nebbiolo finns annars att köpa hos Stefan Töpler för runt 20 euro. Dessvärre ser 07:an ut att vara slut vid det här laget och om 08:an är fullt lika bra vet jag inte.

För egen del har vi höstsiktet inställt lite längre söderut. Inspirerade av dig och andra skall vi tillbringa en knapp vecka i Taormina, alldeles invid Etna och dess viner. Har du några särskilda rekommendationer på den kanten?

Italienska viner sa...

Vad kul med en Etna-tripp! Då får du nytta av dina omtalade talanger i det svårbemästrade ämnet "övertyga flygplatspersonal om rimligheten i att transportera just mitt vin i pappkartong" :-)

Jag måste rekommendera, utan att själv ha smakat, Sellas vinmakare Christiano Garellas deltidsprojekt Biondi som verkar mycket intressant:

www.vinibiondi.it

Stefan Jensen, vars palate jag i och för sig till fullo litar på, tyckte att de varit lite för experimentiella med faten när han provade för ett par år sedan men enligt Christiano själv har de börjat hitta balansen i de senaste årgångarna. Spännande projekt i lite "underground-anda".

/Patrik

andersuw sa...

Tack för tipset om Biondi Patrik. Skall sitta ett litet extra kryss just där.

Apropå hemtransporten: Bör vi alltså på den punkten utgå från att Sicilien (Catania) är lika knepigt som våra erfarenheter från Rom indikerar. Tror mig inte ha försökt flyga ut vin i pappkartonger från Italien vid mer än ett par tillfällen. Första gången (från Brescia) gick det utan mankemang men andra gången (Rom) bara med ett nödrop.

Hustrun har vid ett par tillfällen efter vårt samtal om saken i La Morra påpekat att vi kanske borde göra som ni, d.v.s. skaffa en väska. Har jag alltså skäl att ta henne mer på orden än jag hittills gjort. ;-)

Italienska viner sa...

Jag vet inte om just Catania är värre, eller för den delen enklare, än någon annan flygplats att checka in obskyra kartonger på. Vi åker den här gången med 2 st vinväskor vilket möjliggör inköp av 28 flaskor. Klart rekommendabelt:

http://www.wolf.se/9.html

/Patrik

andersuw sa...

Tja frågan är väl närmast om du har haft, eller hört talas om andra som haft, liknande problem med pappkartonger som dem vi stötte på i Rom. Är sådana bekymmer m.a.o. att betrakta som en italiensk normalitet?

Jag har annars på känn att hustrun kommer att tala varmt för er väsklösning alldeles oberoende av hur mycket flygplatspersonalen bråkar om våra pappkartonger. Hon störs mer än jag av det faktum att vår nuvarande lösning är föga elegant. ;-)

Dubbla väskor låter som en optimal lösning. Men hur sjutton klarar ni vikten? Räknar ni med att betala extra och har du någon kläm på hur mycket det i så fall handlar om?

Tack också för länken. Ser ju prydligt ut och priset är inte helt oöverkomligt. ;-)

Italienska viner sa...

Jag tror att det blivit, mer eller mindre, en internationell normalitet att flygbolagen ska krångla när man dyker upp med något "udda" vid incheckningen. Jag drar mig till minnes det ljuva 80- och 90-talet när man kunde checka in 2 st gitarrer och ett DAT-däck som handbagage från New York...

Jag tror man hamnar runt 25 kg per väska när de är fullastade så antingen får man chansa, betala extra eller ta ett par flaskor mindre. Vi brukar flyga med lågprisbolagen och där kostar i regel extravikt mer än det smakar...

/Patrik

Finare Vinare sa...

Vi flög hem från Ahr med Germanwings. Två hårda väskor rymde 12 flaskor vardera förpackade i sexpack.
Viktmässigt låg de båda strax över 20kg-gränsen men ingen klagade och allt gick bra.

Lycka till på resan!

andersuw sa...

Tack! Även vi har flugit hem åtskilliga lådor från Tyskland utan problem. Italien verkar vara lite marigare. Fast den gång det höll på att gå helt åt skogen (hemresa från Amalfikusten via Rom) var det förpackningen (pappkartonger) snarare än vikten som orsakade problem. Kartongerna föranledde frågor om innehållet och sådana frågor bör man uppenbarligen helst undvika.

Att man kan klara 20-kilosgränsen skapligt om två vinväskor är allt man har att checka har jag inga problem att förstå. Men hur gör ni med tältet och konservburkarna? ;-) Eller är bermudashortsen, hawaiiskjortan och vinet allt ni tar med er när ni är ute och far?

Italienska viner sa...

Anders - tältet tar hustrun som handbagage medan jag försöker smyga ombord med bowlingkäglorna, vedkapen och damcykeln. Man får plats med mer i "the overhead bin compartment" än man kan ana...

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Anders; när åker ni till Sicilien? Jag är i full färd med att fila på några Sicilien-poster och Vini Biondi är med på listan. Har införskaffat ett gäng Nerello's och då bla Monte Ilice 2007 från Biondi. Om du inte åker snart så korkar jag upp inom närmsta veckorna och ger dig en rapport.

Jag har dessutom haft en hel del kontakt med Alberto Graci. Hör av dig till honom och hälsa från mig! Och fråga om du får testa Nerellon som skördats på 1100 meters höjd! Fortfarande på fat och IGT då de är fär högt upp topografiskt för DOC Etna. Evighetsgamla stockar...

MVH

Niklas Jörgensen

Hör av dig till mig om du vill ha ktk-uppgifter.

andersuw sa...

Patrik: Jag förstår att vi har en del att lära på packningsfronten men vi lägger oss nu i hårdträning med omedelbar verkan. ;-)

Niklas: Vi åker inte förrän i nästa månadsskifte (okt-nov) och du får mer än gärna öppna några flaskor ur dina gömmor och rapportera innan vi drar iväg. Jag lovar att hålla korpgluggarna öppna. Ditt förnämliga reportage om Alberto Graci och hans viner har jag förstås redan läst med stor behållning. Det är blogposter som den som fått oss att inse att det nog måste bli en Etnatripp i höst.

andersuw sa...

Vill passa på att tipsa om att det i dagens DN, söndagsbilagan, s. 36, fanns en intressant översikt över diverse tilläggskostnader hos olika lågprisflygbolag, däribland kostnader för att överhuvudtaget check in bagage (via nätet eller på flygplatsen) samt kostnader för övervikt. Båda faktorerna torde vara av visst intresse för oss som är intresserade av att få en eller annan pava med oss hem.

Italienska viner sa...

En överviktsöversikt alltså? ;-)

Vi brukar flyga med Easyjet (trots alla debacle...) och där får man "köpa på sig" bagaget om man vill ha 1x20 kg eller 2x20 kg. Överviktspriserna misstänker jag är ganska hiskeliga.

/Patrik

andersuw sa...

Överviktsöversikt var ordet sa Bull. ;-)

Easyjet var dessvärre (?) inte med bland de bolag som granskades. De som ställdes till svars var Air Berlin, Germanwings, Norwegian, Ryanair och Wizz Air. "Billigast" var Norwegian med 70 kr/kg övervikt. Dyrast var Germanwings med 205 kr/kg om man "bokat" sin övervikt online eller per telefon och 411 kr/kg på flygplatsen. "Normalpriset" låg på ca 200 kr/kg.

När det gäller kostnader för att överhuvudtaget checka in en väska var Air Berlin billigast med, tro det eller ej, 0 kr. Det är dessbättre dem vi flyger med till Sicilien. Alla de övriga tog ut en avgift på mellan 70 kr (Norwegian, kortare resa) och 350 kr (Ryanair, på flygplatsen).

Uppenbart är hur som helst att man har anledning att hålla koll på fraktpriserna även när man flyger. ;-)

Kayaker sa...

Easyjet är ju även tydliga med att deklarera att handbagaget får väga hur mycket som helst så länge det klarar måttbegränsningarna. Jag hade med mig drygt 12kg ost när jag flög hem från Genève för 1½ månad sedan. :-)

Italienska viner sa...

Kayaker - Jo, synd bara att det inte var Easyjet vi flög med när vi varit i Carrera och hustrun gick i spinn i marmorbutikerna...
Ost låter som ett bra handbagagetips när resväskorna är fulla med vin.

/Patrik