måndag 26 oktober 2009

Besök hos Paolo Conterno


OK, nu ska vi se... Det går väldigt mycket uppför här och vägen börjar bli oroväckande smal - hmmm, jo men skyltarna visade Paolo Conterno 1,5 så vi kör på.
- Där står det Conterno igen, säger hustrun.
- Jo men alla heter Conterno här runt Monforte, hävdar jag myndigt.
Vi kör oförtrutet vidare, passerar en gård där en dam först ser glad ut men sedan får en skeptisk min när vi kör förbi - vid det här laget är vägen smalare än en cykelbana men trots detta visar en skylt att lastbilar bör ta till vänster.
Längre fram skymtar en ny gård på nästa kulle;
- Aha, där måste det vara, säger jag.
- Men... hör jag från hustrun och där sitter vi smäckfast i den berömda Ginestra-leran.


En gladlynt hund kommer spatserande och upplyser oss om att vi har kört för långt. Vi försöker backa och köra framåt om vartannat men vi gräver bara ner oss i The Sant´Agata Fossil Marlstone . Till slut måste vi fråga hunden om var il padrone befinner sig och människans bästa vän leder vägen bort till gården vi just körde förbi som visar sig vara Azienda Vitivinicola Paolo Conterno.

Vinmakaren Giorgio Conterno kommer ut och frågar om det är vi som är paret Lucchesi och vi får förklara vår prekära situation, Giorgio skrattar och skakar på huvudet sedan sätter han sig vid ratten och lyckas få loss ekipaget, kör upp till gården och spolar helt sonika av den med sin högtryckstvätt. Mama Caterina Conterno ber oss ta av våra skor så att hon medelst kniv, trasa och rinnande vatten kan rengöra dem. Vi skrattar gott åt spektaklet och Giorgio, mama och systersonen Daniele lär aldrig glömma de korkade besökarna som försökte bestiga Ginestra med en Fiat Grande Punto.

Vi får en rundtur i det minutiöst välskötta vineriet där man är noga med att påpeka att all ek är jättegammal så vinet kan ligga utan att besudlas av några som helst vanilj-, kokos- eller kaffearomer.
Det drar ihop sig till provningsdags och Daniele dukar fram den vingårdsbetecknade barberan:

2008 Barbera d´Alba Ginestra sprudlar av färska jordgubbar, hallonkompott och sötlakrits. En koncentrerad spjutspetsfrukt som man sällan råkar på i en purung barbera, riktigt kikarsikte-fokus.
Syrorna är såklart sylvassa men munfyllnaden är superb, lång och frisk eftersmak, klarar flera år i källaren.

(18p/20)


2006 Bric Ginestra Langhe Nebbiolo är mycket elegant och sober med en ren och transparent frukt. Fina nebbiolotoner av tjära och vissna rosor. Detta är i princip en barolo med ett års kortare lagring, druvorna tas från vinraderna längst ner så motstående berg skymmer kvällssolen lite mer.
Spetsig och lite snipig i munnen, kan nog ligga till sig ett tag.

(16p/20)


2005 Barolo Ginestra fick 3 bicchieri i Gambero Rosso 2010. Stor, för att inte säga enorm doft ur flaskan som öppnats dagen innan. Mogna mosade hallon, körsbär och jordgubbe - vidöppen och helt tillgänglig.
Riktigt bra pulvriga tanniner som sitter kvar länge på tandköttet, oliv och lite asfalt i den långa eftersmaken - troligen den angenämaste 2005:an jag varit i närheten av trots att den är "traditionell".

(19,5p/20)


2003 Barolo Ginestra öppnas bara för att jämföras med 2005:an. Det varma året har ruggat upp munkänslan och frukten känns mer rättfram, ger ett lite enklare intryck efter den superkomplexa ´05:an men är fortfarande en av de bästa barolo vi druckit i år.

(18,5p/20)

Tyvärr finns ingen importör i varken Sverige eller Danmark ännu, i Tyskland har Fischer & Trezza agenturen, men en glödhet rekommendation utfärdas till alla som vill göra ett besök hos en riktig barolista av den högre skolan, gästfriheten är som vanligt betagande när man letar sig ut till de mindre vinmakarna.


9 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Otroligt kul att läsa om ert besök hos Paolo Conterno. Oj, vad vackert det är på hösten...

Vi gjorde samma resa för tio år sedan, dock utan att fastna i leran. Anledningen var en lunch på La Posta i Monforte med en 1993 Barolo Ginestra som fick oss att omgående styra bilen mot gården efter avslutad måltid för vidare inköp...

Det verkar som att generationsskiftet har ägt rum, eftersom paret vi träffade då var i pensionsfärdig ålder. Deras viner (även dolcetto och barbera) var dock allt annat än pensionsfärdiga. Mottagandet gästfritt på en blandning av tyska och italienska.

Vi noterade treglasutmärkelsen till nollfemman, det är inte utan att vi blir sugna på att haka på igen.

Tryggve sa...

Härligt att läsa om ert besök, och vilken tur att det finns så mycket kvar att upptäcka för en annan som rookie i vinvärlden. Denna producent lägger jag till på listan över sådan som måste undersökas närmare, när man nu får möjlighet till det..Tack för tips!

Italienska viner sa...

Vad roligt att ni är bekanta med Paolo Conterno, det är ju lite av en doldis trots allt. De berättade att bara 20% av produktionen säljs i Italien vilket är ovanligt lite.

Vi lär varit de första som överhuvudtaget tagit oss ut i vingården med bil, let alone kört fast... Men en gång hade en besökare trillat nedför slänten och brutit axeln så vi är inte värst.

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Hej Patrik,

Vad är din bedömning av en 1997 Ginestra från nämnda firma? Gömma och glömma vidare eller redo för konsumtion?

Har druckit en del PC och gillar stilen...

MVH

Niklas J

E sa...

Avundsjukan hänger som en blöt yllefilt över mig..Trots att det är motivationsmässigt självmord så ser jag mycket fram emot vidare rapporter. Var bodde ni?
/Erik

Italienska viner sa...

Niklas - Det är nog ingen brådska men gillar du stilen är jag tämligen säker på att den är njutbar redan nu.

Erik - Vi är nere i Piemonte varje år, ibland två gånger, och brukar bo hos bekanta i Monferrato en halv timme från Barolo.

/Patrik

Anonym sa...

Vi besökte Conterno i slutet på Juni och fick en genomgång i källaren och provning med Valentia, dvs systerdottern i familjen. Både hon och brodern visade sig vara väldigt trevliga och sympatiska. Jag måste också säga att vi tog med oss ditt blogginlägg om erat besök och både syskonen och mamman i familjen kom ihåg er. Nu till vinerna. Vi fick prova precis samma viner som er och Barberan 2008 och Ginestra 2005föll oss verkligen på läppen och det genererade inköp av en låda vardera. Ginestra 2003 Riserva tog sig på slutet, den kan behöva ytterligare några år på lagring. Men vi får vänta på nästa årgång, dvs 2004 om vi har vägarna förbi eller det går att beställa från något annat håll/sätt.
Tack för ditt tips//gm

Italienska viner sa...

Hej gm!

Vad kul att ni blev väl mottagna och att vinerna smakade. Paolo Conterno är absolut en favoritproducent och vi ska definitivt dit igen när vi sticker ner till Piemonte om en vecka. Den här gången vet vi när vi ska stanna...
Hade de inte hunnit buteljera nollsexorna?

/Patrik

Anonym sa...

Nja vi fick inte prova några 06:or av Ginestra. Åk ner på Enoteket/Baren i Monforte där fanns det några 01:or av Ginestra Riserva 01 för 61 Euro. Kan det vara intressant för dig. En fråga till dig. Hur brukar ni bo i Nizza Monferrato?