torsdag 16 september 2010

Barricadiero 2007 (Aurora)


Vi har fått stränga förhållningsorder från östkusten om att absolut prova Barricadiero 2007 innan lördagens italofil-exkursion i Köpenhamn. Vi häller upp direkt och kollar om denna moderna cuvée från knävecket på stöveln är något som vi ska fylla på förrådet med.

Juicen är tät och mörkt blålila med djup rubinröd kärna. Jag sticker glaset under hustruns näsa och hon säger: "superfruktigt" och "franskt på något vis". Bara att hålla med, det franska stammar helt klart från den mycket läckra och lyxiga fatprägeln. Frukten är generös för att inte säga slösande med en kompakt körsbärspelare i mitten som skriker Italien över den bordelaisiska fatrondören och som understödjs av pinjepustar och linoljepytsar. Mera friskhet i form av Vicks menthol och äppelmynta brottas med jordtoner och en viss stallighet - så in i pipsvängen smaskigt att inhalera i djupa andetag.

Smaken breder ut sig över kinder och gom med en intensivt extraherad frukt som skjuts framför sig av bitterchokladiga tanniner. Det är helt klart faten som stramar upp tillställningen och håller fruktmognaden i schack - perfekt balans med syror som arbetar i det lägre registret. Pampig eftersmak med klara körsbärs- och lakritstoner.

Det här är ett mycket spännande vin från en biodynamisk producent i Marche. Druvsammansättningen är 75% montepulciano, 15% Cabernet sauvignon och 10% merlot.
Både Carlo Merolli och Cibi e Vini säljer för 149 DKK vilket ska jämföras med Systembolagets 349 SEK... Inget snack om att det blir påfyllning.

(17,5p/20)


2 kommentarer:

Vinosapien sa...

så himla sträng är jag väl inte...vill ju bara väl;)

skriver under på allt ni skriver och kompletterar med ruggig drickbarhet. och glädjeframkallande. och energigivande.

Italienska viner sa...

Nej, inte sträng men bryskt bestämd ;-)

Det här var sannerligen ett "redigt" vin, rent av "gediget" skulle jag vilja säga. Glädje- och energigivande indeed. Stort tack för smakprovet!

/Patrik