lördag 19 december 2009

Barolo Ginestra 2005 (Paolo Conterno)


Sporrade av gårdagens barberaupplevelse kör vi igång akt 2 i vår version av "Paolo-passionen", "Ach, nun ist mein Jesus hin!" hade Bach hypotetiskt plitat ner som inledande strof.
Timingen är klockren - fjärde advent är passionshögsäsong goddamnit...

Sist vi provade Paolo Conternos Barolo Ginestra 2005 blev vi helt tagna av den öppenhet och tillgänglighet som vinet visade trots mycket traditionella framställningsmetoder och sin anmärkningsvärda ungdom. Visst bjöds det rikligt med tanniner och syror men allt så fingertoppskänsligt balanserat att dessa bara uppfattades som angenämligheter. Stor och välkomnande doft som etsade sig fast i episodminnet.
Låt oss se om intrycket består.

Vi välter ut innehållet i karaff T-2 hours som man säger i Cape Canaveral, vätskan är ganska mörk och djup men klar i sin transparens.
I början märks påtaglig tjära men den luckras upp och liksom evaporerar efter hand, violen är framträdande liksom även de mäktiga körsbären i form av amarena och kirsch. En friskhet som liknar färska hallon hänger på.
Snart är det riktig fart i glaset med ljuvliga målarfärgsreferenser som alkydolja, terpentin och lacknafta. Oliv och mörk frukt ligger hela tiden som Saturnus ringar runt glaset tills man ger det en snurr och får hela bär- och fruktpaketet i synen igen.

Hela munhålan utfylls och eftersmaken stannar kvar tills det är dags att borsta tänderna. Riktigt finpulvriga tanniner typ Sicafine av kiselkarbid leker på tandköttet. Det mörka stuket på frukten ger ett lite mognare intryck trots att vi har att göra med en ack så späd gynnare.

Vi gillar det här skarpt; ung barolo när den är som bäst. Här finns lagringspotential långt inåt midseklet men det vore synd och skam att inte njuta av några flaskor när det är så underbart läckert nu.
Vi sparar tjugan tills vi börjar förnimma mognadstoner.

(19,5p/20)4 kommentarer:

Anonym sa...

Fischer&Trezza, levererar/skickar firman? Hemsidan är inte ett under av information (annat än en helskottas massa frestelser).


/Martin

Italienska viner sa...

Hej Martin.

Huvudet på spiken där - jag har försökt komma i kontakt med F&T men hittills inte lyckats. Om det beror på att de inte vill ha med svenska kunder att göra eller något annat vet jag inte. De är trots allt Paolo Conternos nordligaste generalagenter och de man blir hänvisad till av PC själva.

Några som däremot levererar/skickar är www.c-und-d.de men de har än så länge bara 2004:an.

/Patrik

andersuw sa...

Skönt att höra att era tidigare upplevelser av Paolo Conternos viner står sig nu när ni provar dem på nytt. Hoppas få tillfälle att själv stämma in i hyllningskören inom kort. Återstår att fundera över vilken musik vi skall avnjuta till vinet. Bach i all ära men i detta fall kanske Mendelssohns Paulusoratorium passar allra bäst. ;-)

Italienska viner sa...

Ska bli riktigt kul att höra vad ni tycker Anders, jag har en känsla av det här är mitt i krysset även för er.

/Patrik