torsdag 9 september 2010

Chianti Colli Senesi 2007 (Poderi del Paradiso)


Den här flaskan fick vi av BV-Ingvar för ett bra tag sedan, han hade först gillat det skarpt men vid andra påseendet föreföll han en aning skeptisk så vår nyfikenhet är stor på vad som egentligen döljer sig bakom etiketten med San Gimignanos berömda skyline.

Colli Senesi sträcker ut sig söder om Siena och är den största undergrupperingen av DOCG-distriktet Chianti, området täcker även in Brunello di Montalcino och Vino Nobile di Montepulciano. Poderi del Paradiso finns precis nedanför San Gimignano och har 30 ha odlingar som resulterar i runt 150000 flaskor årligen. Chiantin har först legat på 20 hl-tunnor och sedan rundats av på begagnade frallor i 8-12 månader.

Det är ett mörkt och tätt vin för både öga och nos. Rikt extraherade bigarråer, mandelmassa och linolja ger italienska vibbar så att det räcker. Ändå är det något sydrhônskt som gäckar oss hela tiden, både doft och smak är av det "grenachiga" slaget. Faten har bäddat in den rika fruktigheten i en tunn och klädsam kroppsstrumpa av ek, den toscanska nollsjufrukten verkar för övrigt nästan vara i paritet med den sydrhônska.

I munnen är det ett lite stramare paket än vad doften kanske utlovade, en del strävhet, fin syrlighet och en aningen alkoholisk tendens i eftersmaken. Superbt matvin som man kan dricka ofta utan att tröttna dock. 2007 och Toscana verkar vid det här laget vara en nästintill kassaskåpssäker matchning med svårslaget charmiga viner på alla nivåer.

(16p/20)
Såldes i Danmark av A Vinstouw för cirka 60 DKK men är dessvärre slusålt.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Kul att det föll er i smaken. Jag vill minnas att det fanns kvar hos Superbest i Charlottenlund för en månad sedan till ett något högre pris.

Italienska viner sa...

Jomenvisst, du har rätt! Det touchade numera en dansk hundring om jag inte missminner mig? Fortfarande högst anständigt pris - minst god rosso di Montalcino-nivå på den här tycker jag.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

79DKK tror jag att det kostade. Jag blir ofta osäker på om min entusiasm skenar iväg med mig när jag köpt något billigt vin som jag verkligen gillar. Skönt att ha fått din bekräftelse på att så inte är fallet denna gång. Faktum är att det var detta vin som jag gillade allra bäst av Poderi del Paradisos samtliga viner när jag provade dem förra hösten. Det här slog både riservan, i och för sig en 05:a, och supertoskanarna. Framförallt i genren drickbarhet