lördag 28 maj 2011

Riktigt schyssta Chianti 2007:or


Jag tror bestämt att någon hostade till om en fullt drickbar chianti för en ytterst ringa peng som går att få tag på i allsköns Systembolagsinstitutioner? För bra för att vara sant? Vi låter Gratena 2007 få sällskap av en bruks-CC som vi gillat tidigare: Fattoria di Petroios Chianti Classico 2007 får agera referentiell fyrbåk i sangiovese-oceanen.

Petroio håller till i Castelnuovo Berardenga som ligger inom classicozonen. Man gör 40000 flaskor av sin CC som består av 85% sangiovese och resterande en mix av de vanliga chiantiutfyllarna: canaiolo, malvasia nera, colorino samt en skvätt cabernet och merlot. Knappt hälften av juicen får ligga på tonneaux medan resten blir kvar i de rostfria ståltankarna de sista 6-8 månaderna innan buteljering. Gratena hittar man i Arezzo där man odlar oliver och 15 ha vin. Chiantin är 100% sangiovese "a coltivazione biologica".
Jag låter hustrun hälla upp utan att jag vet vilket glas som är vilket.

Första glaset är det mörkare av de båda. En mycket djup körsbärsfrukt susar upp genom näskanalerna och lämnar spår av linoljefärg, valnötter, balsamico och jordgubbssylt efter sig. Ett gäng mörkare toner av däckgummi och solvarm tjärpapp följer med och åstadkommer gemensamt en mycket attraktiv nos.

Munnen möts av ett tämligen stramt arompaket med beska i botten, dova tanniner i mitten och städade syror på toppen. Frukten är mörk och utmognad men samtidigt sobert dämpad i nästan svart bigarråskrud. Kärnbitterheten träder fram ganska tydligt i eftersmaken och bidrar till ett seriöst och snudd på komplext helhetsintryck. Jag skulle bli mycket förvånad om detta inte är Petroios CC.


Andra glaset är skirare för både öga och näsa. Grönörtiga toner varvas med ljusare frukt av moreller och gula plommon. En hel del fatmarkörer i form av, bland annat, varm trall och smörkola ligger och lurar men doften är som helhet klart charmig och tilltalande.

Syrorna är väldigt bra, bättre än första glaset, men karaktären är lättare och strukturen enklare. Tandköttet utsätts för en diskret åtstramning och frukten är fortfarande åt det ljusare hållet. Fin friskhet med ett lite kärnbittert avslut, som sig bör. Om allt är som det ska så bör detta vara den enklare och billigare Gratena?


Inget snack om att Gratena 2007 är ett trevligt, lättdrucket och lättgillat vin, och dessutom en högst anständig chianti för sina 79 SEK. Petroio CC 2007 är, som förväntat, ett intressantare vin med ett annat djup och lite mer att berätta. Gratena vinner emellertid kategorierna charm, flörtighet och kolk-/bälgbarhet medan Petroio tar hem allround-bucklan.

Gratena 2007 finns hos de flesta SB-butiker (nr 90367) och kostar 79 SEK. Petroio 2007 köptes hos Le Papillon i Köpenhamn för 110 DKK.


Inga kommentarer: