lördag 7 maj 2011

Cornas 2001


Angenäm bekantskap. Philipson Wine pumpade ut 99:or och 01:or av den här mer eller mindre anonyma Cornas'en för en dansk hundring i fjol. Jag vill dra mig till minnes att detta var en producent som Guigal köpte upp och sedermera sålde hela det innevarande lagret till sagda Philipson. Någon som är bättre bevandrad får gärna sprida ett kunskapens ljus över historiken.

Ett riktigt bra grillvin är det i alla händelser. Helt med på noterna direkt med massor av svartmogna körsbär, bruna kryddor och täta stråk av maraschino i basen. Sköna toner av järn, blod, vitpeppar och lätt brasrök sveper förbi men den mörka, söta och bastanta fruktpelaren står stadigt med båda fötterna nedborrade i myllan. Kraftfull doft som håller i sig och nästan växer till ytterligare i glaset under kvällen.

Strävheten är påtaglig, nästan framträdande, om än utmognad, med ett distinkt grepp och stickigt kli på tandköttet. Frukten känns vital och spelar i det mörka, sötmogna registret. Inga som helst problem att stå upp mot de chipotlemarinerade fläskkotletterna, trots att det är långt ifrån någon fruktbomb. Helt klart moget men inte på något sätt förbi, känns ytterst harmoniskt just nu.

Inga kommentarer: