Groppello är ytterligare en av alla dessa lokala italienska druvsorter, den här är mer eller mindre fullständigt endogen för regionen Valtenesi sydväst om Lago di Garda. Områdets altitud mäter cirka 250-300 m.ö.h och jordmånen här är av glacialt snitt med sandrik lera och morän. Garda Classico Groppello från producenten La Basia görs på 85 % groppello och resterande en blandning av sangiovese, barbera och marzemino. Efter en kort maceration på 6 dagar följer vila på rostfritt stål i 9 månader och på flaska i 3 månader.
Lika bra att säga det, först som sist: det här är en lysande måltidsackompanjatör. Vi har låtit en flaska vara med vid tre olika tillfällen den senaste veckan. Groppellon har klarat allt från en grillad laxbit med sauce verte till den grillade kalvbiffen med peperonata - allt med bravur och ackuratess. Här finns gott om typiskt svalodlad karaktär, sjungande syror och en ettrig aromatik som rymmer torrkryddighet, apelsinskal, tvål och en lättsam reduktiv ton som skickar iväg associationståget till norditaliensk pinot nero. Se bara upp med att hålla vinet på rätt sida 15-gradersstrecket, vid högre temperatur faller fräschören platt till marken. Jag rekommenderar 10-12 grader för maximal spänst och friskhet.
75 SEK/DKK hos Carlo Merolli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar