fredag 6 maj 2011

Trentino Riesling 2009 (I.A.San Michele all' Adige)


Gräsmattan är klippt och vi sitter i vårsolen njutandes en flaska av San Michele´s underbara Pinot Nero 2006 när fredagseftermiddagen plötsligt tar en dramatisk vändning. Grannen, storfiskaren, ringer och säger att han är på väg hem från Bornholm efter en heldag ute i sin båt. Han har dragit upp fyra laxar på mellan 7-11 kg och undrar om vi kan ta hand om en av dem? Självklart ställer vi upp, allt för grannsämjan... Fredagsmenyn revideras i brådrappet och resulterar i en rejäl bit grillad laxsida från tiokilosbesten till fänkåls- och spenatfyllda cannelloni.

Genast uppenbarar sig en möjlighet att fortsätta på San Michele-spåret och prova något av deras vita. Varför inte rieslingen, i dessa tider när det snackas just riesling snart sagt överallt?
Trentino-rieslingen odlas i Pozza, en bit nordost om Trento i kalkrika jordar på 300 meters höjd. Lång kallmaceration och långsam jäsning på rostfritt där det får ligga kvar på fällningen.

Trentino Riesling 2009 är citrusfrisk med petrokemiska tendenser och lätt gulfruktig i doften. Rieslingaromatiken är på plats och även en hel del traktstypiska mineraler. En ren och lite avrundad doftprofil. Smaken går i samma spår med mineralisk renhet och fina citrussyror i ett ljusgult spektrum. Eftersmaken tonar ut i ett snyggt drag av grapefruktbeska.
Ett ungt men solitt och samlat vin där alla komponenter är på plats och känns välbalanserade. En mycket trevlig riesling i en stil som drar mot Österrike snarare än Tyskland.

Ett par ord om vår nya favorit-pinot, som så abrupt blev fråntagen fokus när det plötsligt var dags att rensa och stycka mastodontlaxen. Vi provade nyligen både nollfemman och nollsexan och blev helt tagna av dessa små mästerverk. Trentino Pinot Nero 2006 är en komplett njutning - ännu mera så på egen hand, utan skuggan från storebrors strålglans.
Yppig jordgubbsfrukt, läckert reduktiva toner av vegetativ multnad och glansig butterscotch. Munnen formligen sprängfylls av den mörkröda frukten, syrorna masserar tandköttet medan en mycket diskret och finmaskig tanninväv försiktigt smyger i kulisserna. Helt oemotståndligt!

Vinerna från institutet finns hos Carlo Merolli.


Inga kommentarer: