tisdag 24 maj 2011

Cirò Rosso Classico 2009 (San Francesco)


Nere i den kalabriska "tån" ligger DOC:n Cirò. Kalabrien är en av Italiens fattigaste regioner och landskapet är kargt och till största delen bergigt. Cirò har riktigt gamla vinodlaranor, det finns de som påstår att detta är Europas äldsta odlingsdistrikt som fortfarande gör vin. Idag producerar man i runda slängar 30000 hl och den röda druvan som regerar här är gaglioppo. Vår erfarenhet av druvan och distriktet begränsar sig till Librandis basvariant så vi korkar upp med ett öppet sinnelag.

Vinet är skirt och transparent trots den ganska mörkt röda och plyschaktiga nyansen. En frisk och inbjudande doft som bjuder på fin mörk floralitet, rårörda lingon, söta jordgubbar och rabarber. Här finns gott om mineraltoner i järnig stil såväl som svalkande mentholpustar och pepparmynta a 'la Vicks nästäppeinhalator Den höghöjdsodlade karaktären skiner tydligt igenom och vi detekterar åtskilliga likheter med Etna-nerello.

Definitivt läskande med mellanröd, nästan orange, frukt och bra tryck i syrorna. Smaken har både bredd, djup och en överraskande komplex struktur. Mineraliteten återfinns i munnen, kyliga stråk och Lakrisal-salmiak i massor. Vi dricker det till kvällens pizza med prosciutto och just ikväll kunde vi inte valt ett bättre vin. Tummarna rakt upp i luften!
Prisvärdet är i sanning odiskutabelt - 65 DKK/SEK hos Carlo Merolli.

Vi är för övrigt helt eniga med Più Rosso-Niels.

1 kommentar:

Piu Rosso sa...

Fedt at du syntes om den, Patrik!
Mange hilsner fra Niels