fredag 13 maj 2011

Ciabot du Re Barbera d' Alba 2008 (Revello)


Aaah, äntligen - en modern, högextraherad barbera med påtaglig fatkaraktär som levererar stordåd! Det finns få, eller ingen, i Piemonte som har bättre fingertoppskänsla i källaren än bröderna Revello.

Ciabot du Re hämtar sina druvor från en barbera-odling söder om Annunziata. Sju dagars maceration med roterande paddlar, jäsning tio dagar på ståltank och malo på nya barriques där musten sedan får ligga i arton månader. Det här är, som man brukar säga, gårdens important barbera.

Mörkt sidenrött och tätt, nästan helt utan transparens. Doften skjuter ut träffsäkra spjut med arrak, svartmogna bigarråer, marsipan, oregano och amarena - en intensiv och mycket vacker doftplym som andas både djup och flärd. Här finns också subtila stråk av krita och örtighet som adderar ytterligare dimensioner, det här kan man snusa på i evigheter utan att tröttna.

En tät mörk frukt lägger sig som en pastill på tungan och silar ut sina snygga syror med jämna intervall. Magnifik munfyllnad med skopor av mörkröda och mogna skogsbär. De nätta ektanninerna sticker till på tandköttet och syrligheten är dov men markant. Mustig frukt och en eftersmak som vägrar att sluta. Det här är en härlig kontemplationsbarbera som även hänger med bra ute vid grillen.

Fratelli Revello har en mycket egen och personlig stil som skiner igenom särskilt tydligt när de får trolla lite med faten. Barbera kan fungera hur bra som helst med snygg fatprägel men kan lika gärna bli överkörd och eksträv, Clericos Trevigne har hamnat där i de två senaste årgångar jag smakat. Ciabot du Re 2008 påminner en hel del om Grassos Vigna Martina i stilen och är ett utmärkt exempel på en "stor" barbera med såväl kraft som elegans.
Xwine importerar Revello till Sverige men tyvärr finns inte Ciabot du Re med i sortimentet. Enoteca i Köpenhamn säljer för 255 DKK.


2 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Lokkende beskrivelse! - skønt med en fuldmoderne Barbera som leverer! Jeg er ikke stor baberakender (eller -fan), men synes generelt at eg-tanniner ofte klæder barbera, som ellers kan være lidt akavet og alkoholisk i slutningen. Hvordan håndteres de 15% her?
VH Niels

Italienska viner sa...

Jag skulle ljuga om jag påstod att de 15%:en inte märks. Visst är det alkoholhett och lite åt det tunga hållet. Det här är en barbera i "provningsinkarnation" och som sådan är den mycket bra, dock ligger de rena och enkla "bordsbarberorna" mig närmare om hjärtat. Prova exempelvis Coppis Sant' Andrea 2008, Brezzas Santa Rosalia 2009 eller Brovias Sori del Drago 2009 för riktigt ren och skinande barberafrukt, utan ektanniner.

/Patrik