fredag 20 maj 2011

Chianti Classico 2004 (Fattoria Rodáno)


Det här är ett av de där mystifikt prissatta "fynden" från Avatar som florerade i SB´s prislistor i höstas, då man kunde köpa två flaskor till priset av en. Rodáno är en oprövad producent för oss med dryga hundra hektar odlingsyta och i, presidenten för Chianti Classico-konsortiet; Vittorio Pozzesis ägo.

Vinet är mörkt rubinrött och doften öppnar omedelbart med rejäla baljor mörk och utmogen frukt - plommon, svartröda körsbär, blåbär samt en nypa lingonfräschör och balsamicostick. En del småartificiella drag av underredsmassa, varma däck och tjärpastill hör troligen till fattonerna men dessa lugnar snart ner sig och mynnar ut i en viss elegans. Doften landar till sist i ett tillstånd av kraftfullhet men är samtidigt trivsam och ganska harmonisk.

Det är i munnen som problemen tornar upp sig. Ektanniner och kantig syra kämpar mot den mörkmogna nästan svulstiga frukten och avslutet är bittert. Disharmonin är påtaglig, det här är på tok för fatbelamrat och sangiovesens karaktäristik är mer eller mindre tillintetgjord. Inget för oss, inte ens för halva ordinariepriset 163 SEK.


Inga kommentarer: