måndag 23 maj 2011

Idala Gårds Vindagar 2011


Försommarsolen smekte Söderslätt medan vi spenderade lördagen inne i det gamla stallet på Idala gård, provandes mestadels italienska viner men även en och annan på nåder inklämd spanjor. Vi hade gott om tid på oss att testa igenom sortimentet och det var lätt att komma till och prata med odlarna och representanterna. Vi som stannade kvar till middagen på kvällen fick dessutom tillfälle att bekanta oss närmare med femton av dagens tidigare provade viner, denna gång i skarpt läge till mat.

Idalas sortiment omfattar ett trettiotal gårdar utspridda över hela Italien. Ingen region är överrepresenterad utan fokus verkar ligga på att kunna erbjuda bredd. De flesta producenter kunde presentera något som var intressant eller gott i sin portfölj, en del var blekare men ett par av lördagens smakprover gjorde riktigt djupa intryck och känns direkt åtråvärda.


Capo di Terra Valtellina Superiore 2005 från Conte Sertoli Salis var en sjusärdeles elegant nebbiolotolkning från Teglios och Tiranos branta sydvästsluttningar uppe i nordligaste Lombardiet. Superintensiva violtoner och en ypperlig klarröd körsbärsfrukt, ren och skir som en alpbäck. Lagringen har skett på begagnade barriques och tonneaux i en mycket varsam och smakfull stil. Årgången verkar varit riktigt bra här uppe i nordligaste norr, vi har även goda erfarenheter av Lessona, Bramaterra och Boca från 2005. Kostar 170 SEK

Både den lite ambititiösare riservan Corte della Meridiana och sforzaton Canua är välgjorda men saknar den enklare Valtellina Superiorens friskhet och klara frukt, här är det mer fråga om kraft och extraktion med hjälp av rinforzo-metoden som omfattar bruk av torkade druvor likt appassimento i Veneto. Den vita Chiavennasca IGT är en kuriositet (ett vitt vin på 100% nebbiolo) och kul att spöka till en blindprovning med men inget att springa benen av sig för.


Brunello di Montalcino 2006 från Fanti i Castelnuovo dell'Abate blev en påminnelse om hur sagolikt gott det faktiskt kan vara med brunello. Ljuvligt vin som öppnade upp förvånansvärt snabbt i glaset och bjöd på rikliga mängder eleganta brunellomarkörer. Vi fick även smaka 2004:an av samma vin som var avgjort komplexare men inte fullt så charmigt som nollsexan. Idala tar 329 SEK för Fantis brunello, kan även hittas hos Der-Wein-Weber för €28.50.

Annat som skall följas upp är: Casale Marcheses Frascati 2010 (99 SEK) och deras Clemens 2008 (138 SEK) - en ursnygg och intensivt aromatisk blandning av malvasia, chardonnay och viogner, omöjlig att inte gilla. En enkel och fruktcharmig chianti från mer eller mindre okända DOCG:n Montalbano i Vinci av Fattoria Faltognano (106 SEK) samt den sardiska producenten Gabbas' båda cannonau - Lillové (128 SEK) och Dule (160 SEK) hör också till det minnesvärda.

P.S - Som vanligt är allt givetvis betalt av oss själva, om någon undrar.

3 kommentarer:

TheDrumsFan sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ingvar Johansson sa...

Visst hade Idala gård D'Angelo i sitt sortiment ?
Kommentaren om att de ambitiösare vinerna saknar det enklares "friskhet och klara frukt" är skön. Det är så ofta kraft och koncentration blir ett slags kvalitetsindikatorer i sig själva och begrepp som helhet och balans hamnar i bakgrunden

Italienska viner sa...

Jodå, D´Angelo finns i sortimentet, men vad sägs om 218 SEK för Serra delle Querce (jmfr 89 DKK/SEK hos Carlo) eller 192 för Vigna Caselle mot 109 i Holte.

/Patrik