fredag 19 februari 2010

Barbaresco Pajé 2003 (Roagna)


Här känns presentation en smula överflödig, alla som spanat in någon vinblogg det senaste halvåret har garanterat snubblat över orden Barbaresco + Pajé + Roagna + 2003. I stort sett alla har hyllat och Galloni har kallat det "The barbaresco of the vintage" varpå han skyfflade ut 95 pinnar.
Vi häller upp och känner att förväntningarna är ganska höga.

Utseendet är vad man förväntar sig av en ung men snabbmognad barbaresco - djupt rubinröd med tegelskiftningar och klar transparens.
Till en början ligger en dimma av Islaywhisky över glaset, massor av jod-, jord- och mineraltoner samsas med distinkta rökpuffar av lite sur brasved. Djupt nere i glaset lurar bären.
Ett rikt och fokuserat doftcentrum bygger vidare allt eftersom med lager på lager - körsbären är där, en smula stall dyker fram, målarpytsen som skänker elegans och djup. Man anar en viss hetta som gör den nebbioliska stenfruktsparfymen stor ja, nästan väldig. Ljuvligt!

I munnen markeras alla barbarescoattributen - snyggt och smidigt munfyllande med dovmörka syror i basen och sandigt ljusa tanniner i diskanten. Lång och sirlig eftersmak.
Vi käkar rådjursmedaljonger med portvinssås och chevreöverbakad potatis men till detta gör, den igår kväll öppnade, budgetbordeauxen Le Doyenné 2005 jobbet bättre - Pajén lirar gärna solo.

Uttrycket: "...hade man kunnat dricka alla dagar i veckan..." stämmer inte alls här, Pajé 2003:an kan man bara dricka vid väl valda tillfällen när man är mentalt förberedd. Ett stort vin som vi sorterar in under filen "bestående intryck".
Vi besöker Vini d´Italia i mars och kommer då förhoppningsvis att träffa Luca Roagna hos Atomwine. Ska bli kul att höra vad han har att säga till sitt försvar...

(19p/20)

3 kommentarer:

Mr J sa...

Jag blir väldigt sugen på att öppna upp en av flaskorna som jag köpt. Men det verkar inte som du tycker att det är något långlagringsprojekt?

Italienska viner sa...

Hej Mr J

Jo, du kan säkerligen ligga ett bra tag på dessa men det är så strålande bra just nu att vi (som verkligen älskar vital nebbiolo) troligen kommer att öppna våra under de närmaste 1-2 åren.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag hade också tänkt att öppna en Pajé ikväll men en omkastning i menyn gjorde att det blev vitt istället för rött. Låter precis så bra som jag hoppats och du lyckas dessutom med att klä intrycken i ord.