onsdag 1 december 2010

Langhe Nebbiolo 2006 (Fontanafredda)


Vi öppnar en väldokumenterad Langhe Nebbiolo från storproducenten Fontanafredda. Det knorrades lite när nollsexan kom för ett par år sedan men jag vill minnas att vi tyckte det var ett ganska bra köp då. I alla fall köpte vi på oss en låda som vi låtit ligga tills nu.
De senare årgångarna har vi inte kollat upp, i takt med ett fördjupat vinintresse börjar Fontanafredda kännas lite väl ospännande med sina slätstrukna och generiska viner. Men en schysst vardagsnebbiolo behöver väl inte vara så jäkla spännande, eller?

Doften känns väldigt samlad och elegant med sval frukt och mintiga övertoner. Surkörsbär, röda vinbär, rönnbär ger ett ljust intryck som påminner om nebbiolo från nordligare nejder. En del florala inslag tillsammans med frisk grönörtighet bidrar med ytterligare kyligt raffinemang.
I munnen känns det väldigt gracilt och smidigt med syror någonstans i den trestrukna oktaven. Svalt och läskande med fina, men lågintensiva, tanniner.
En, på alla sätt, trevlig LN som är i fin form just nu. Inte det minsta spännande men funktionell och faktiskt tämligen finlemmad och elegant.

(15p/20)

Inga kommentarer: