fredag 24 december 2010

Frossarens frälsning


Efter traditionsenliga excesser med allsköns sill, lax, rökt ål och allt det andra, så är det inte utan att matsmältningen behöver en boost av något slag. Snapsarna räcker ju bara så långt...
Enter Barolo Chinato!

Dottore Giuseppe Cappellano läste farmakologi i Torino i slutet av 1800-talet medan brodern Giovanni skötte familjens vineri hemma i Serralunga. Giuseppe hade en idé om ett elixir, med fortifierad barolo som bas, som med hjälp av kinin och tjugoen örter skulle vara den slutgiltiga lösningen på de flesta hälsoproblem av lindrigare art - snuva, förkylning, förstoppning osv.
Drycken blev snabbt Langhes version av tonic och mycket populär. När brodern Giovanni sedermera dog en alltför tidig död så övertog Giuseppe verksamheten och blev snart en ledande vinmakargestalt, inte bara i Serralunga utan i hela Langhe. Giuseppe Cappellano ägde vid det här laget massor av mark och köpte upp druvor av alla som kunde leva upp till hans kvalitetskrav och hans bedömningar var allrådande.

Barolo chinaton hängde med under hela hans liv och har blivit legendarisk och en måttstock för dagens producenter att leva upp till. Många baroloproducenter gör chinato till husbehov, för skoj skull och till nära och kära men det finns inte särdeles många varianter tillgängliga på marknaden. Schiavenza, vår favoritproducent i Serralunga, gör en barolo chinato som vi smakade när vi nyligen besökte familjerestaurangen.

Mätta och dästa pluggar vi ur korken och blir översköljda av ljuvligt fokuserat körsbärsextrakt som parkerar i näskanalerna. Maffig kryddighet med kanel och kardemumma i spetsen och apelsinskal, sukat och pomerans i bakre ledet - rena rama julfesten!
Smaken är rund och amarenafruktig med perfekt sötbitter balans - glöm alla spritbaserade digestive - det här är elegans på hög nivå! Den mat- och fettspjälkande effekten är oomtvistlig, två rejäla chinate efter en julbordsorgie och man känner sig i princip pånyttfödd...

Var hittar man då denna Miraculix´trollbrygd? Jo, naturligtvis hos il Signore Merolli i Holte.
8 kommentarer:

Ulrik sa...

God Jul Patric!

Jag har länge funderat på att prova en Chinato, men det har aldrig blivit av att lägga en flaska på beställningslistan. Vilken föreslår du jag börjar med? Ovan nämnda?

Italienska viner sa...

Jag kan varmt rekommendera Schiavenza och skulle själv gärna vilja prova Cappellanos - finns hos Stefan Töpler - och Marcarinis.
Varning härmed utfärdad för Terredavinos och Borgognos vämjeliga rävgiftsvarianter.

God Jul på dig också Ulrik och längta INTE hem till vargavintern...

/Patrik

Herren sa...

God fortsättning på Julen! Intressant läsning jag har tidigare funderat på Cappellanos variant, men inte kommit till skott. Mycket beroende på att jag inte haft riktigt bra koll på vad det egentligen är, och vad att vänta i smakväg. Nu vet jag mer, och det låter lockande. Grazie!

Italienska viner sa...

Kul att chinato lockar Herren. Kör hårt med Cappellano! Det finns faktiskt även en tillgänglig i BS:

http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=82761&Butik=0&SokStrangar=

Producenten Cocchi är dock okänd för mig.

/Patrik

Ulrik sa...

Patrik, jag befinner mitt i vargavintern.

Det är ganska kallt, mörkt, och inte så mycket att göra i Stockholm vid 5-rycket en juldagsmorgon, eller en annandagsmorgon heller, för den delen.

Jetlag :-)

Niklas Jörgensen sa...

Oj, då gillar jag väl rävgift eftersom Borgogno's Chinato är mycket uppskattad i vårt hem!

Italienska viner sa...

Hehe, ja smaken är ju forskaellig gubevars... Jag tyckte kininbitterheten var på tok för framträdande i Borgognon, liksom i TdV. Det är kanske jag som är en mes men Schiavenzan är påtagligt mera fruktsöt och "mild". Har du provat Cappellano Niklas?

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Jepp, en gång och Cappellano är Cappellano! Det är stort vad som än görs!

Jag är ingen Borgogno-fan, faktiskt så långt från man kan komma när det kommer till deras Baroli, men Chinato'n gillar jag. Bitterheten har jag inte tänkt på alls men å andra sidan är jag ganska förtjust i sådana saker

/Niklas