torsdag 16 december 2010

Ribolla Gialla 2009 (Dorigo)


Jag tror mig sitta inne med den unika talangen att kunna para ihop en druvas/distrikts typiska karaktär med en jazzgitarrists dito - ett partytrick som lätt kan få klockorna att stanna... Jag tycker mig exempelvis känna ett starkt samband mellan klassisk, mogen barolo-nebbiolo och Jim Hall - skinande elegans, komplexitet men ändå med tyngd. En annan solklar kombination är en nutida, frisk bourgogne-pinot noir och Kurt Rosenwinkel - knivskarpt, fokuserat och oberäkneligt. Brunello och Pat Metheny samt Bordeaux och George Benson är så självklara att förklaringar känns helt onödiga.

Ja, sådär kan man hålla på att roa sig, men kvällens druva är en som jag inte riktigt fått kläm på ännu. Ribolla gialla är en gammal nordostitaliensk angelägenhet som nästan förefaller vara ett obligatorium bland Friulis odlare idag. Något som inte var fallet för bara ett decennium sedan, då mindre än en procent av områdets vita viner gjordes på druvan.

Girolamo Dorigos ribolla gialla har inte varit i kontakt med ek och har inte genomgått någon malolaktisk jäsning. Vi har fått flaskan av den gentile Friuli-ambassadören Ingvar.

Ljust halmgult med gnistrande klarhet. Doften börjar med lätta stänk av seltzer och brödjäst men utvecklar snabbt en skinande mineralitet med riklig sälta. Frukten känns ung och blommig med jasmin och kamomill på toppen medan musselskalen och graniten gjuter fundamentet.
Syrorna är ungtyska och lämnar efter sig en fin salmiaksvans som sitter ett bra tag på gommen. Till kvällens lätt gräddiga pasta med räkor är detta en utmärkt matchning. Ett i alla stycken trevligt och njutbart vin.

Ingvar - var hittar man?

7 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Så kul att det föll er i smaken ! Dorigo importeras till Sverige men tyvärr tar man bara in deras pinot grigio o bordeauxblandningen Montscaplade. I Danmark är man lite lyckligare lottad. Youandwine (www.youandwine.dk) har ett bättre urval men fortfarande ingen ribolla gialla. Jazzgitarrens Ribolla Gialla ?? Patrik Lucchesi kanske ?

Italienska viner sa...

Ingvar - Jag ser mig själv mera som en korsning mellan Favorita och Biancolella - praktiskt taget okänd och surkartigt omogen.

/Patrik

Fredrik sa...

Fast jag tycker ju inte att Pinot Grigio'n var särskilt dålig. För 87 pistoler(tror jag) finns det ju sämre vin. Funkade klockrent till Pasta Vongole på Da Luigi.

Ingvar Johansson sa...

Patrik, Jag tycker Ribolla Gialla-kopplingen håller bättre - ännu inte uppskattad efter förtjänst.

Fredrik ! Dorigos viner håller genomgående mycket högklass. Deras PG är ett bra vardagsvin, inget snack om den saken, med det tillhör inte deras mera spännande viner. Jag gillar Montescaplade också. Tyvärr tror jag att båda bara säljs till restauranger. För ett tag sedan drack jag Dorigos PG i Lindad Arnea, i pausen mellan andra o tredje perioden. Det måste vara sånt som kallas hockeykultur när arenarestaurangen har Friulienviner i baren.

Fredrik sa...

Haha ja verkligen, fast du har väl satt ultimatum. Inget Fiuliskt vin, inget årskort. Jag har faktiskt vart på arenan och kollat på J18-hockey. Rögle vann inte.

Italienska viner sa...

OK, ni förlorade mig med hockeysnacket - "Lindad arena"? "J18-hockey"?

/Patrik

Fredrik sa...

Sorry Patrik, trådkapning deluxe. Jag antar att Ingvar försöker stava till Lindab Arena på ängelholmska. J-18 - juniorer upp till 18 år. Typ som eliteserien fast för kids fast med mer matchstraff. Mycket hormoner i omlopp :)

Ps. Det blir helt klart fler Dorigos och fler Pasta Vongoles...